Тънкостите на рекламата ни в туризма: Експертно мнение

1259
Тънкостите на рекламата ни в туризма: Експертно мнение
Снимка: iStock

Тази година отделените средства за реклама на Черноморието ни са 5 млн. лв., каза директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Ключови според него са 2 неща:

"Като цяло това са добри пари – Министерството на туризма осигурява 60% от средствата, 40% са от местни фирми". Второ, рекламата се прави с туроператори. Те дават идея къде да се позиционира тя. Драганов казва, че работейки с чуждестранните туроператори, вижда, че те работят с много добри маркетингови експерти съответно по реклама и по какъв начин да бъде разположена. Експертът изтъква, че има много детайли – "на една снимка се гледа има ли динамика, какво е небето…" Една от стъпките е всичко да се изпипа. Туристите в даден град зависят от местния "туристически гений", съответно какво ще измислят кметът, главният архитект, експертите по туризъм, местната общност, хотелиери, ресторантьори, за да привлекат туристи.

"Когато Министерството на туризма участва в международни изложения и борси, то участва за цялата страна. Там участваме като България. Тук конкуренцията между Варна и Бургас си е конкуренция между Варна и Бургас", обясни Драганов. Това са вътрешни конкуренции, когато става въпрос за Черноморието и оттам нататък всяка една община се конкурира с общините на територията на съответния регион или със съответния продукт. Когато сте на една улица се конкурират вашия хотел със съседния хотел. Тогава е вашият туристически гений - по какъв начин позиционирате вашия продукт, така че да влязат във вашия хотел и ресторант. "Като тръгнем по улицата виждаме пълен-празен – това не е рекламата на България. Това не са билбордовете, а какво правиш ти като продукт", добави експертът.

Още: Зарица Динкова: Бургас е успешният модел за правилното развитие на туризма в България

Водещия на сутрешния блок на Bulgaria on Air попита Драганов не е ли по-добре онлайн рекламата, вместо билбордове, на което Драганов отговори, че винаги, говорейки за реклама, ще измислим нещо което може би е по-добро. Казваме онлайн реклама, а къде? В ТикТок, Инстаграм или Фейсбук? "Гледаме и публиката какви хора търсим – млади или възрастни, с деца, без деца. Това е стъпка напред, но още сме много назад."

"Оттук нататък ще стои въпроса за координация. Ние имаме хаотична реклама в момента. За да се позиционира във времето, нашата конкуренция си е направила Национална туристическа организация, която се занимава с рекламата. Цяла Европа имат такава, която координира рекламата", казва директорът на Института за анализи и оценки в туризма.

Имаме много висок процент на възвръщаемост – това се казва лоялни клиенти. 38% се връщат обратно в България – според данни, които следим от години. За полския пазар се движат към 72%. Имаме различни пазари, където едни са повече, други са по малко.

"Ако някой си мисли, че българският туризъм се крепи на 5 млн. или 18 млн., които министерството получава от държавния бюджет, много съжалявам. Тези туристи идват чрез техните телефони", коментира Драганов. Освен това е важно какъв процент от хотелите са с дигитализация, за да могат да привличат самостоятелно туристите.

Още: Зарица Динкова пред колегите си от ЕС: Работим за устойчиво развитие на туризма в България

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика