Удари ли държавата окончателно по "Лукойл" с решение да прави Държавна петролна компания?

18702
Удари ли държавата окончателно по "Лукойл" с решение да прави Държавна петролна компания?
Снимка: БГНЕС

Министерството на финансите предлага създаването на държавно предприятие "Държавна петролна компания" към министъра на икономиката, която да изпълнява всички функции на държавния резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни енергийни продукти. Така ще се оптимизира управлението на задължителните резерви и ще се гарантира постигането им и устойчивото им поддържане в изпълнение на изискванията на европейското законодателство. Това гласи първият абзац от кратко прессъобщение на сайта на Министерството на финансите.

Изтласкване на "Лукойл"?

Американският петрол поскъпна, в България има поевтиняване на бензина и дизела

Цените на американския петрол се възстановиха, ден след мащабната разпродажба, предизвикана от голям американски фонд, който продаваше ...

Какво обаче се крие зад това и означава ли, че държавата ще наложи някакъв вид монопол на пазара на горива – както по отношение на разпространение и търговия, така и по отношение на данъчните и акцизните складове?

Съгласно спечелено окончателно от бившите депутати от сегашната политическа формация "Демократична България" Петър Славов и Мартин Димитров съдебно дело по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) е ясно, че преди 3 години 80% от складовия капацитет за резерви от бензин и 90% от този за дизел са били притежание на компании и фирми от групата на "Лукойл". Дали обаче Държавният резерв е ползвал складове на "Лукойл". Според Петър Славов, който говори пред Actualno.com, ръководителят на Резерва отпреди 3-4 години е казал на среща с него, че си имат собствени складове. Тогава срещата е била с цел като депутати Славов и Димитров да научат може ли в складовете на Резерва да се държат количества горива на други собственици, опериращи на търговския пазар – отговорът е бил, че не е възможно, тъй като всичко като капацитет било строго определено.

Само че в Закона за запасите от нефт и нефтопродукти пише следното (чл. 5, ал. 3 и т.3) – че за търговските запаси с горива на Държавния резерв се изготвя справка всяка година (какво количество е налице), но няма изискване да се казва какво е местонахождението на запасите. А в същия закон, в чл. 22, пише и, че запаси за извънредни ситуации трябва да поддържат производителите (рафинерии), вносителите, реализиращите на националния пазар нефтопродукти (бензиностанции) и потребителите на горива (при потребителите има условие да потребяват за собствени нужди, т.е. например топлофикациите), както и де факто държащите пристанища трябва да поддържат резерви от горива за извънредни ситуации, като за всички задължени от закона да го правят това става за собствена сметка.

Доста странен катарзис на финансовото министерство, коментира Петър Славов, като има предвид следното от оповестената информация: "С цел гарантиране на максимална конкуренция на пазара на горива, лицензираните складодържатели няма да могат да отказват съхранението на горива на други вложители. Предвижда се и държавната компания да разполага със складови бази, в които да се съхраняват горива и на други вложители". Славов коментира, че именно равнопоставеният достъп до складове за горива е основен проблем и като депутат той и Мартин Димитров са се борили точно за това – защото липсата на равнопоставен достъп се отразява на конкуренцията т.е. на крайните цени.

350 милиона лева по-малко в бюджета от ДДС заради спада в потреблението на горива

350 милиона лева се очаква да достигнат загубите за държавната хазна от ДДС върху горивата заради свитото потребление и спада на цената...

В съобщението на министерството се казва още: „С оглед подобряване на конкуренцията на пазара и осигуряване на максимално ниски цени за гражданите и бизнеса, като допълнителна дейност, компанията ще изгради в следващата една година бензиностанции на територията на цялата страна в населените места и на основните пътни артерии. Бензиностанциите на държавната компания ще осигуряват възможност за зареждане и на електромобили, в контекста на стратегията за нисковъглеродна икономика и опазване на околната среда”.

Ще се издигне ли познат играч?

Буквално минути след съобщението, лидерът на "Воля" Веселин Марешки, който държи веригата бензиностанции VM Petroleum, поиска експерти на "ВОЛЯ" да ръководят проекта по изграждане на държавната верига бензиностанции. Марешки отдавна прокламира идеята, като я вижда като котва срещу монопола на пазара за горива. 

Actualno.com потърси "Лукойл" за коментар, но засега от там запазват мълчание. Припомняме, че компанията предупреди, че може да спре работа заради прокарани през Закона за здравето промени в Закона за данъчните и акцизни складове. Тези промени бяха приети – с основен акцент разделяне на нефтопродуктопровода на "Лукойл България" на отделни данъчни складове. Компанията има едномесечен срок, след обнародването на поправките и влизането им в сила да подаде уведомления за промяна на вече издадени лицензии и за нови самостоятелни лицензи за отделените бази. Същото се отнася и за издадения лиценз за производствената инсталация на "Нефтохим" и свързания с нея нефтопродуктопровод.

Веселин Марешки: Президентът не посмя да коментира цените на горивата

"Президентът не посмя да каже има ли спекула в горивата. Мисля, че Радев си направи политическо харакири, след като за пореден път пока...

Още преди подаването на исканията за нови лицензи трябва да се внесат обезпечения за новите данъчни складове, които са в размер на 30 млн. лв. за всеки един. Това означава, че "Лукойл" ще трябва да отдели 210 млн. лв. само за обезпечения, отделно за уреди за всяка база ще трябват по около 1 млн. лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Американското ядрено гориво получи разрешение за АЕЦ "Козлодуй"

Цената на медта покори нов 2-годишен връх

Солена глоба за АЕЦ "Козлодуй" за неразрешена търговия с вътрешна информация

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика