В ЕС започват преговори за по-лесен пробив на водорода в газовия пазар

2080
В ЕС започват преговори за по-лесен пробив на водорода в газовия пазар
Снимка: iStock

Европарламентът даде зелена светлина за започване на преговори по две законодателни предложения за улесняване на навлизането на възобновяеми и нисковъглеродни газове, включително водород, на пазара на газ в ЕС.

В сряда ЕП се съгласи за старт на преговори по два законодателни акта - регламент и директива - за улесняване на достъпа до мрежата на възобновяеми и нисковъглеродни газове като биометан и водород.

Иновация в Стамболийски: Вече отопляват сградата на общината с водород (СНИМКИ)

Община Стамболийски задейства първата работеща инсталация за производство на водород и сградата на местната власт вече ще се отоплява п...

Законодателството също така ще създаде система за сертифициране на нисковъглеродни газове и ще гарантира, че потребителите могат по-лесно да сменят доставчиците, за да изберат в договорите си възобновяеми и нисковъглеродни газове вместо изкопаеми горива.

В своите изменения на директивата, приети в комисия през февруари, членовете на ЕП заявяват, че водородните коридори, определени в плана REPowerEU, следва да бъдат подкрепени от подходяща инфраструктура и инвестиции. Целта е да се гарантира, че е налице достатъчен трансграничен капацитет за създаване на интегриран европейски пазар на водород - така нареченият "водороден гръбнак", и да се даде възможност на водорода да се движи свободно през границите.

Природният газ от ЕС ще замени 20% от руските доставки. В измененията на регламента от февруари, в съответствие с целите на REpowerEU, евродепутатите заявяват, че до края на 2030 г. държавите членки трябва да осигурят общо поне 35 милиарда кубически метра устойчив биометан. Той ще бъде произвеждан и вкарван в системата за природен газ всяка година, като целта е да се замени 20 на сто от вноса на руски природен газ с устойчива, по-евтина и местно произведена алтернатива.

Членовете на ЕП предлагат също така да се реформира Европейската мрежа на операторите на газопреносни системи (ENTSOG), така че да обхване и операторите на водородни мрежи. Така новата ENTSOG&H ще отговаря и за десетгодишния план на ЕС за развитие на мрежите за газ и водород.

Водородът - засилващата се тенденция в енергийната трансформация

Глобалната енергийна система се влошава и ни приближава към климатична катастрофа. Изкопаемите горива се намират в екологична и икономи...

Измененията включват и механизъм за координиране на покупките на газ от държавите членки, първоначално създаден в рамките на извънредна процедура.

Евродепутатите искат страните от ЕС да се откажат от изкопаемия газ възможно най-скоро, като вземат предвид наличието на алтернативи. Държавите членки могат да решат за по-ранна крайна дата за продължителността на дългосрочните договори за неусвоен изкопаем газ преди края на 2049 г.

Сега евродепутатите ще започнат преговори със Съвета на ЕС, за да се споразумеят за окончателния вид на законодателните актове.

ОЩЕ: Ще ни спаси ли водородът от климатичната криза?

Shell изгражда най-големия завод за производство на зелен водород в Европа

Енергийният гигант Shell заяви в сряда, че ще започне изграждането на завод за зелен водород в Ротердам, Нидерландия. Компанията твърди...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика