В ГЕРБ разтревожени за евросредствата по ОП "Околна среда"

19539
В ГЕРБ разтревожени за евросредствата по ОП "Околна среда"
Снимка: БГНЕС

Народните представители от ГЕРБ Томислав Дончев, Лиляна Павлова и Ивелина Василева алармираха, че спрените през ноември плащания по програма "Околна среда", които трябваше да бъдат възстановени до края март, не са преведени. Според тях ролята на опозицията не е да прогнозира най-мрачния риск, а да предложи решение. "Понеже държавата е длъжна да обслужва плащанията по всички проекти, които текат, освен досегашните 1,5 млрд. лева, ще се струпа и непредвиден товар върху държавния бюджет. Така към края на годината няма да са спазени параметрите за дефицита. Ако държавата не го оправи – това означава, че реализацията на проектите по ОП "Околна среда" ще спрат и градовете ще останат разкопани. Понеже става дума за стотици проекти и двата месеца до края на срока, който е през май, не са достатъчни, единственият изход е плоска финансова корекция. Да се иска от ЕК финансова корекция. Бих счел за добра корекция, ако тя е под 5% - разход, който да е платен от държава. Това ще избегне страшния сценарий – милиардите да останат за сметка на държавата", коментира Томислав Дончев.

Лиляна Павлова каза, че за реализация на проектите по ОП "Околна среда" разплатените 1,5 млрд. лева за сметка на държавния бюджет, за сметка на българския данъкоплатец са под риск. "Днес е краят на март и средствата не са възстановени. От друга страна, ангажимент, който има правителството, е те да бъдат плащани за сметка на бюджета и да не се прекъсват плащанията. Но ако до края на май средствата не бъдат разплатени от ЕК, преминаваме в процедурата на пълно спиране и замразяване на средствата. Ако през май бъдат окончателно спрени средствата от страна на ЕК за реализация на проектите по оперативната програма, най-рано през пролетта на 2015 година има хипотетичен шанс европейските средства да бъдат блокирани. Това означава, че минимум 2 млрд. лева са под риск – тези 2 млрд. лева са средства, вече блокирани и невъзстановени за държавния бюджет, което с натрупване в този период, може да достигне драстична сума, с която да е "загробен" дефицитът на държавата", обясни Лиляна Павлова.

Сигнали до главния прокурор и ДАНС срещу Борисов, Плевнелиев, Цветанов, Атанасова и Павлова

Сигнал срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов ще бъде изпратен до главния прокурор и ДАНС. Това каза пред журналисти Илиан Тодоров, зам.-пр...

Ивелина Василева пък заяви, че в последната седмица в Министерство на околната среда и водите се е провела масова чистка на хора с дългогодишен опит. "По ОП "Околна среда" повече от милиард и половина са средствата, изплатени от националния бюджет, за изпълнение на проектите, които не са възстановени от ЕК. Вместо правителството да спасява програмата, в МОСВ миналата седмица извърши масова чистка – повече от 50 човека бяха брутално уволнени. Това са хора с дългогодишен опит и компетенции", обясни Василева.

По думите й, без яснота и предизвестие, без мотиви и какво се случва с програмата, теза хора са били освободени под предлог, че ще има преструктуриране. "Защо се прави точно сега и защо нямаме ясен отговор от правителството за това какво се случва с проверката, която е обещана? Вярно ли е, че тази проверка, чиито резултатът беше оповестен преди две седмици, е незадоволителен и вярно ли, е че трябва да се прави трета, попита Василева. - Няма работеща структура, няма утвърдена система за управление и контрол на програмата – никой в момента не подписва документи и не се извършват разплащания".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com