В София протестираха срещу франковата задлъжнялост

6587
В София протестираха срещу франковата задлъжнялост
Снимка: БГНЕС

Около 100 души протестираха днес пред сградата на БНБ срещу определени практики на няколко банки. Протестиращите са засегнати от необосновано увеличение на лихвените проценти и поискаха политическо решение. Демонстрацията се организира от Сдружение "Защита на правата на кредитополучателите" и касае казус с кредити, взети в швейцарски франкове, предаде БГНЕС.

Т. нар. "франкова задлъжнялост" принуждава десетки семейства да изплащат с години кредити при условия, които според решението от миналата седмица на Комисията за защита на потребителите са недобросъвестни и неравноправни. От Сдружение "Защита правата на кредитополучателите заявяват, че заради създалия се сериозен социален и икономически проблем предизвикан от недобросъвестни търговски практики на три банки в България, драстичното поскъпване на швейцарския франк, както и няколкократното необосновано увеличение на лихвените проценти, хиляди български семейства са изправени пред опасността да останат на улицата поради непосилната задача да погасяват месечните си вноски по изтеглени ипотечни/потребителски жилищни кредити деноминирани в лева или евро, но деноминирани в швейцарски франкове.

Преди около шест години младо семейството, днес с тригодишното дете изтегля кредит в швейцарски франкове, но към днешна дата кредитът не само не е погасен, а размерът му е почти двойно увеличен, обясни майката Магдалена Тошева, който заедно със своя син и съпруга си беше на протеста. При договорени около 850 лева месечна вноска, в момента тя е около 1500 лева заради увеличения курс на швейцарския франк.

От КЗП са дали 14-дневен срок на банките да отстранят неравноправните клаузи и ако това не се случи, комисията ще заведе колективен иск тези клаузи да обявени за нищожни.

Още подробности за протеста срещу "франковата задлъжнялост" в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика