Валери Симеонов: С нашия законопроект американските централи може да връщат пари

8512
Валери Симеонов: С нашия законопроект американските централи може да връщат пари
Снимка: БГНЕС

Никаква революция не е това. Така лидерът на „Патриотичния фронт” Валери Симеонов относно внесения законопроект за прекратяване на договорите за изкупуване на ток с американските централи – „AES ТЕЦ Марица Изток 1” и "КонтурГлобал Марица Изток 3"

В Полша и в Унгария има такива прекратени договори – като неправомерна държавна помощ, където главен герой е AES. Нашият законопроект стъпва изцяло върху европейските директиви и дори арбитражни дела, заяви Симеонов в предаването "Лице в лице" на bTV.

И Петкова потвърди - само 30 предприятия ще ползват по-евтин ток

30 предприятия в българската индустрия ще се възползват от новата Наредба за намаляване на тежестта, свързана с разходите за енергия от...

По принцип да - имаме съгласието на Бойко Борисов, на Теменужка Петкова, на Томислав Дончев, на Владислав Горанов, заяви Симеонов. Той уточни, че те още не са запознати със законопроекта, който е тежък и сложен. Симеонов благодари на Стефан Гамизов и неправителствени експерти, които са работили по техническата част на законопроекта – например дължимите невъзстановяеми разходи. Даваме право на американците да работят на свободния пазар, а не не регулирания, заяви Симеонов.

По методологията на ЕК ощетяването на България от американските централи е почти 3 млрд. лева – не без съдействие на некомпетентно законодателство и държавните органи, подчерта Симеонов. Той добави, че ако законопроектът мине, американските централи могат и да върнат надвземането на парите. Американците ще имат 150 дни, в които да се подготвят за разваляне на договорите. Ако те не го сторят, КЕВР получава право едностранно да определи цена, на която да изкупува тока от американските централи и тя да не е по-висока от средната цена на свободния пазар, обясни Симеонов. И уверено заяви, че САЩ никога няма да застане зад фирми, които нарушавали нейното собствено законодателство. Този вид държавна помощ е забранена в САЩ. А един от американските инвеститори е „обект на внимание” от американските власти - по схема, подобна на Ахмед Доган за "Цанков камък", съобщи Симеонов. Той обяви, че разчита на ГЕРБ, на Реформаторския блок, за да мине законът.

Бъдещето на правителство

Валери Симеонов не пожела да дава рецепти за бъдещето на правителството, защото „Патриотичният фронт” не е част от управляващата коалиция, а само я подкрепя. Симеонов е сигурен, че България може да мине без пенсионна реформа. Може би в един момент трябва да срещнем пенсионната възраст и възрастта, на която умираме, попита той. И каза, че в ЕС няма държава като България, затова и примерът с пенсионната възраст в Европа не е релевантен.

ЕК: "Газпром" си е договорила "нечестна" цена за доставка на газ за България

"Газпром" може да е постигнал монополната си позиция на пазара в Централна и Източна Европа посредством несвързани едно с друго споразу...

За съдебната реформа лидерът на „Патриотите” посочи, че не е почетно това, което се готви да прави АБВ. Разделянето на ВСС на две колегии трябва да се случи, смята Симеонов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика