Вдигат пенсиите от април, очакват дефицит от 1,3%

3946
Вдигат пенсиите от април, очакват дефицит от 1,3%

Дефицитът за 2013 година се очаква да бъде 1,3 % от БВП, заяви депутатът от ГЕРБ и председател на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова, предаде БГНЕС.

"Смятаме, че е нормално за 2013 година да не отиваме на драстично намаление на дефицита под 1,3%, колкото ще бъде постигнато за 2013 година", коментира още Стоянова. Предвижда се ръст от 1,8 % на БВП, като прогнозата се основава на летните прогнози на анализаторите. Преди да се запише окончателната цифра в бюджета ще се изчакат и есенните данни, но не може да очакваме ръст над 2 %, обясни още Стоянова.

Сметките са ориентирани към това пенсиите да бъдат увеличени от 1 април 2013 година. Ако имаме финансови възможности, това увеличение да бъде изтеглено с месец или два, всички резерви ще бъдат насочени натам, призна Менда Стоянова. Очаква се с увеличението на пенсиите да може да се покрие само увеличението на инфлацията от средата на 2009 година досега, т.е. то ще е около 9-10 %.

Разчетите показват, че повишението на всички пенсии с 10% от 1 януари би струвало на държавния бюджет 800 милиона лева, а ако това се случи от 1 април ще струва 600 милиона лева. От 1 януари минималната работна заплата ще стане 310 лева, а промени в данъците и данъчните ставки не се предвиждат, уточни още Менда Стоянова.

Редактор: Яна Баярова

Допълнителните пенсии още нямат ясен регламент

През 2009 г. имаше готов законопроект, който беше свързан с мултифондовия модел, а също и с много важната фаза на изплащане на пенсии...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика