Вече плащаме задълженията към хазната в 4 отделни сметки

82948
Вече плащаме задълженията към хазната в 4 отделни сметки
Снимка: БГНЕС

Досегашната единна сметка беше закрита преди обяд и на практика не би трябвало да е възможен превод по нея след това. Ако все пак нареждането е било пуснато и парите не са пристигнали по предназначение, те ще бъдат върнати на данъкоплатеца в съответния банков клон. Новите сметки на НАП вече са публикувани на сайта на данъчните в графа „Плащане".

Новите сметки на данъчните ще бъдат открити в събота.

Премахването на единната сметка на НАП може да вдигне разходите за самоосигуряващите се

След като в началото на месеца Конституционният съд отмени предизвикалата хаос и спорове единна сметка за превеждане на данъци и осигур...

Така от първия работен ден през следващата седмица задълженията към хазната ще се плащат в четири отделни сметки - една за данъци, две отделни за социални и здравни осигуровки и една за т. нар. втора пенсия, съобщава БТВ.

Междувременно от приходната агенция изпращат разяснителни електронни писма. В тях обаче няма да има банкови сметки, за да се избегнат опити за измама.

Ако получите електронно писмо от данъчните, в което са посочени новите банкови сметки за плащане на данъци и осигуровки, най-вероятно става въпрос за измама. Официално такива писма се изпращат единствено до големите данъкоплатци, за останалите - еднолични търговци или самоосигуряващи се, писмата съдържат единствено препратка към сайта на НАП. „Ние им изпращаме не номера на банкови сметки, а връзка към сайта на НАП, където те са публикувани, за да елиминираме всяка потенциална възможност за злоупотреби”, коментира говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Иначе четирите нови сметки на НАП ще запазят досегашния принцип - първо се погасява най-старото задължение. Изключение има само при плащането на здравните осигуровки. Така например, ако самоосигуряващо се лице има да плаща две вноски за здраве от преди три години, но иска да плати за настоящия месец - може да изрично да посочи за какво плаща.

МФ представи вариантите за промяна на единната осигурителна сметка

Министерството на финансите и Националната агенция за приходите (НАП) представиха на среща с бизнеса и синдикатите два варианта, свър...

„Подава такова заявление, ние го слагаме като приоритетно и парите, които постъпят, ще отидат за това задължение и лицето няма да си загуби правата”, обясни Боряна Георгиева от дирекция „Обслужване" в НАП.

Именно опасността от лишаване от здравни права на гражданите наложи и отмяната на единствената сметка. „Не съм имал стари задължения, заради които да имам притеснения, че вноските могат да отидат за погасяването им. Консултирал съм се със счетоводител и знам за какво плащам”, обясни данъкоплатецът Пламен Маринов.

Макар и недоволни от поредната промяна, счетоводители все пак се надяват въвеждането на отделни сметки да внесе повече ред във фирмените плащания. „Да вярно, че ще им е по-скъпо, но като се има предвид, че преди пращахме по 7-8 броя на месец само за осигуровките, сега четири платежни - не е толкова страшно”, обясни счетоводителят Лиляна Чонева.

Данъчните не очакват хаос в кампанията заради промените в сметките. Все пак, ако имате въпроси или се съмнявате дали ще изпратите парите си на правилната сметка - след празниците можете да потърсите информация на телефона на данъчните 0700 18 700, или на сайта на НАП.

Нова идея - единната сметка в НАП ще се дели на четири

Мислим в две основни направления за промяна на единната сметка, заяви финансовият министър Петър Чобанов, предаде БГНЕС. Двете идеи з...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика