Виктор Николаев напомни на Сачева, че държавните пари ги изработваме ние

15862
Виктор Николаев напомни на Сачева, че държавните пари ги изработваме ние
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

284 000 безработни, включително трайно безработни има в България. Трудно е как ще се развият събитията в края на летния сезон – по-скоро нова вълна от безработица може да се очаква края на септември – октомври месец. Работим с прогноза 6,5%, максимум 7% безработица в края на годината. Това заяви социалният и трудов министър Деница Сачева пред Нова телевизия.

Попитана дали държавата коментира сценарии, при които икономически нещата се сринат до по-ниска точка, отколкото се сега, министърът коментира, че най-много я притеснявала сивата икономика. 40% от българската икономика е в сивия сектор, според Сачева. Тя видя най-големи проблеми в сектора на туризма и транспорта – но защо е така, Сачева отвърна, че било тема на много дълъг разговор, намеквайки как трябва да работим законно и да си плащаме осигуровките, за да може да се разчита на солидарност в моменти на криза.

Сачева: Радев да разкрие кореспонденцията си и да даде разпечатки от мобилния си телефон

Призовавам президента Румен Радев да направи същото – да покаже SMS-ите си с различни олигарси, каза социалният министър Деница С...

"Със сигурност съм самокритична и обикновено избягвам да определя нещо като успех или провал, преди да бъде завършен пълния цикъл", продължи Сачева. 60 млн. лева са отишли за лекари на първа линия, 90 млн. лева са изплатени по мярката "60 на 40", 45 млн. лева са за социален патронаж, изброи министърът. Тя предупреди, че предстоят трудни разговори, специално за парите за лични асистенти.

"Това са пари, които българското общество е изработило и са влезли като данъци в хазната", напомни Виктор Николаев на Сачева, като многозначително уточни, че "някой" не трябва да забравя това. Най-често премиерът Бойко Борисов използва език "аз давам, аз плащам".

Сектор "Туризъм"

Що се отнася до туризма, туроператорите и превозвачите, Сачева напомни вчерашната новина за частично преобразуване на мярката "60 на 40" на "80 на 20" – т.е. с добавка 290 лева. 26 000 са регистрираните безработни в туризма заради коронавируса. България е сигурна страна, увери Сачева, но попитана чува ли се и къде, отговорът беше, че вероятно тези въпроси трябва да бъдат зададени на министъра на туризма Николина Ангелкова.

Борисов за записа: Няма лоша реклама, Божков да се връща в България и да плати на бюджета

Да се върне и да си плати парите, 700 млн. лв. Така премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти атаките от страна Васил Божков и ...

На въпрос защо мярката не стане 100 на нула или 80 на нула, отговорът беше, че топмаксимумът на държавата бил 80% и нямало как да няма съучастие от работодатели.

По темата с ваучерите за туризма, Сачева не подкрепи такива, защото било много комплексен въпрос, освен това още имало страх сред хората. "Може би щеше да се получи един стимул, но все още всички отлагат решението кога ще почиват, дали ще почиват и къде ще почиват, особено семейства с деца", каза министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Новите блокове на АЕЦ "Козлодуй": Свършеното досега

КРИБ: С промените при рекламата на хазарта ще настъпят трайни неблагоприятни последици

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа изненадващо се ускорява

Нов директор на Агенцията по кадастър

Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика