Владислав Пенев: Трябва да се ликвидира Държавната петролна компания

7993
Владислав Пенев: Трябва да се ликвидира Държавната петролна компания
Снимка: iStock/Guliver

Промени в Закона за държавните резерви и военновременните запаси, които целят закриване на Държавната петролна компания и спестяване на разходи за заплати, внасят от "Демократична България", обявиха от обединението. По този повод депутатът Владислав Пенев написа във Фейсбук: 

С Иво Мирчев и други колеги от Демократична България внесохме промени в закона за резервите, които целят ликвидация на т.нар. Държавна петролна компания. Тя беше създадена през миналата година с цел да се намесва в пазара на горива, като обещанията на правителството бяха първите държавни бензиностанции да отворят врати през ... март 2021 година. А общо трябваше да заработят 100. Нищо такова не се случи, обаче беше назначен борд на директорите и над 30 човека персонал, които ни струват всеки месец стотици хиляди левове. Именно този абсолютно ненужен разход искаме да спрем.

С това можем да спасим по-голямата част от капитала на компанията в размер на 50 млн лева, като ги върнем в държавния бюджет, където да се използват за много по-важни неща от заплатите на десетки чиновници. Например за детска болница или защо не за покриването на цялата страна със зарядни станции за елетромобили. Или просто за попълване на фискалния резерв във време на висока инфлация, която е добре да бъде укротена.

Утре създават Държавната петролна компания

Очаква се в сряда да бъде прието решение на правителството за държавните бензиностанции и веднага след това да бъде назначено управител...

Държавна петролна компания беше създадена през 2020 г. с цел да се намесва в пазара на горива, като продава горива с минимална надценка. Идеята беше това да дoвeдe дo пo-ĸoнĸypeнтни цeни и по другите бензиностанции. Обещанията на тогавашното правителство бяха първите от общо 100 планирани държавни бензиностанции да отворят врати през март 2021 година, напомнят от "Демократична България". Единствената новина от компанията през март се оказа назначаването на нейния изпълнителен директор Паун Илчев, който по това време ръководеше Българския институт по метрология.

Другата важна задача пред ДПК беше да поеме управлението на горивата от държавния резерв, като двете петролни бази на резерва преминат под нейно управление. Плановете бяха те да бъдат лицензирани като данъчни складове и свободните им обеми да могат да бъдат ползвани от други търговци на горива. Планираше се дори Държавната петролна компания да изгради и нови складове, за да осигури достъп до данъчни складове на доставчиците на горива.

В края на юли и министърът на икономиката Кирил Петков коментира, че би закрил тази компания с аргумента, че не разбира защо тя трябва да съществува. Тогава каза и че ако зависи от него, ще направи ревизия на държавния резерв и реформа в него, така че да има по-чести търгове за гориво, в които да участват повече компании, а "не само две - три, както е сега".

Още: Правителството подготви милионите на данъкоплатците, които отиват в Държавната петролна компания

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика