Вноските за втора пенсия ще могат да се прехвърлят към НОИ

45623
Вноските за втора пенсия ще могат да се прехвърлят към НОИ
Снимка: БГНЕС

От 1 януари всеки, роден след 31 декември 1959 г., ще може да избира дали да продължи да се осигурява за втора пенсия в универсален пенсионен фонд, или вноските му да отиват единствено в Националния осигурителен институт. Работещите тежък труд също ще избират дали да се осигуряват в професионален фонд, или само в първия стълб. Възрастта за пенсия за трета категория се замразява за втора поредна година, но пък стажът ще се увеличи с 4 месеца от 1 януари. За военни, полицаи и магистрати се въвежда минимална възраст за пенсиониране. Умишленото укриване на осигуровките от работодателите и от самоосигуряващите се ще се наказва със затвор, съобщава Сега.

Тези радикални промени в осигурителната система бяха договорени на среща между премиера Бойко Борисов, социалния вицепремиер Ивайло Калфин, финансовия министър Владислав Горанов и синдикатите. Двете страни подписаха меморандум, според който до края на март трябва да се намери дългосрочно решение за пенсионната реформа. На срещата изненадващо не бяха поканени работодателите. "Правителството е било насилено да се откаже от това, заради което беше избрано - реформите. Не сме запознати с какви аргументи е постигната тази капитулация! БСК категорично отказваме да признаем легитимността на това сепаратистко споразумение", заявиха работодателите. До дни ще е ясно дали работодателските организации ще се оттеглят от националния тристранен съвет.

КФН: След 7 години в частните пенсионни фондове ще има 20 - 25 млрд. лв.

От Комисията за финансов надзор прогнозираха, че след 7 години в частните пенсионни фондове ще се натрупат между 20 и 25 милиарда лева....

Възможността за избор къде да отива вноската във втория стълб на задължителното осигуряване няма да увеличи осигурителната тежест за бизнеса и служителите, тъй като тя ще се запази на 17.8%, разделени в съотношение 60:40. Ако искат да се осигуряват само в НОИ, хората ще подават декларация, с която пенсионните фондове ще прехвърлят там натрупаното в индивидуалните партиди. Работещите първа и втора категория също ще могат да избират дали работодателят им да продължи да ги осигурява и в професионален фонд, или да прехвърли тази осигуровка в НОИ.

"Пенсионната система е така кърпена, че не може да функционира. Затова се намесих в тези разговори, защото на практика, както години наред за банковата система, така сега за пенсионните фондове, всички партии и политици политиканстват и си слагат главата като щрауса в пясъка. Айде, пенсионните фондове да започнат да си плащат, могат или не - кой би бил против демокрацията? Какво е демокрацията - да те задължат някъде да си внасяш парите? Демокрацията, така както аз я разбирам, е всеки да може сам да избере това, което счита за себе си като най-правилно", коментира премиерът Бойко Борисов.

От асоциацията на пенсионните дружества не коментираха мярката. Работодателите не я приемат. "Особено тревожен сигнал е потвърденото от правителството предложение на синдикатите родените след 1960 г. да избират дали да се осигуряват и в универсален пенсионен фонд, или изцяло само в НОИ. В комбинация с появилите се през последните дни в публичното пространство идеи за национализиране на УПФ това е повече от притеснително и създава предпоставки за допълнителни сътресения в осигурителната система. Принципно подкрепяме правото на избор, но то не трябва да нанася удар върху осигурителния сектор, а да е при гарантиране на категорична равнопоставеност между НОИ и УПФ", заявиха от БСК.

Въпреки че в последните дни ГЕРБ и реформаторите заговориха за по-смекчен ръст на възрастта за пенсия за трета категория работещи - от 2 месеца вместо 4 месеца, изненадващо Борисов се е поддал на натиска на синдикатите за замразяването й. Така и през 2015 г. мъжете ще се пенсионират на 63 години и 8 месеца, а жените - на 60 години и 8 месеца. Стажът обаче ще се увеличи с 4 месеца и за мъжете ще са необходими 38 години, а за жените - 35 години. През седмицата КНСБ излезе на протест с искането да се замрази възрастта за всички. От ГЕРБ и РФ твърдяха, че няма как да има още едно спиране на реформата. "Поех ангажимент лично да разговарям с г-н Михаил Миков, с г-н Лютви Местан, включително и с Волен Сидеров, и с БДЦ, защото те само преди няколко месеца се провалиха в тази реформа. Тогава взеха най-лесното решение да я замразят. Те не отмениха четирите месеца, просто казаха - така или иначе 2014 г. е празна за България, в историята няма да я има тази година", коментира Борисов.

1813 лв. средно за втора пенсия са спестили българите

1813,61 лв. средно има в партидите за втора пенсия на българите. За шест месеца спестяванията за старини на хората, родени след 1959 ...

С решението на практика се бламира социалният министър Ивайло Калфин. Няколко часа преди срещата той написа във "Фейсбук": "Пенсионната възраст трябва да достигне 65 г. за трета категория труд, 57 за първа и 62 за втора. След това ще се обвърже с продължителността на живота. Ако това не стане, трябва по-значително да се увеличават осигурителните вноски. Или пък да "гарантираме" мизерните пенсии. Предлагам това да се случи на малки стъпки с по 1 до 3 месеца годишно. Съвсем поносимо. Не виждам причина да отлагаме и да продължаваме да държим хората в напрежение и несигурност и те да не знаят кога ще се пенсионират". След срещата той заяви: "Държа на мнението си, че пенсионната система в този вид обрича на мизерни доходи сегашните и бъдещите пенсионери. Тя трябва да бъде сериозно поправена. Приех да увеличим периода на преговори с 3 месеца единствено за да намерим трайно решение.

Другата стъпка е въвеждане на минимална възраст за работещите в специалните ведомства от догодина. Не е ясно как кабинетът ще успее да я прокара, защото при всяко заговаряне за възраст за пенсия за полицаи и военни те също протестират. "Доколкото разбрах от синдикатите, разговори са проведени вече с огнеборци и с други. Искам да разделим тези, които са на улицата - полицаи, жандармеристи, пожарникари, които гасят пожарите и реално рискуват живота си, дишат дима, да имат едни условия на пенсиониране и тези, които са с чантите, да могат да работят по-дълго. Аз съм сигурен, че ако питаме колегите от ДАНС, ако и 70 г. им направим възрастта за пенсията, те няма да протестират при тези заплати, които имат", разясни Борисов. Служителите в специалните ведомства излизат в пенсия при 27 години осигурителен стаж, от които 2/3 специализиран. Според данни на НОИ средната възраст за пенсиониране при тях през м.г. е била 50 г. и 5 м., а през 2012 г. - 49 г. и 7 м.

 

 

Банката, на която разчита купувачът на „Доверие”, е загубила лиценза си

Руският трезор „Инвестбанк”, който стои зад компанията-купувач на най-големия пенсионен фонд у нас – „Доверие&...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика