Всеки българин ще има дълг от 2 500 лв. в края на следващата година

30787
Всеки българин ще има дълг от 2 500 лв. в края на следващата година
Снимка: Getty Images / Guliver

След актуализацията на бюджета всеки българин фактически ще завърши 2014 г. с дълг от 2 500 лв. Причината е дългът на самата държава, обясниха днес икономисти от Института за пазарна икономика (ИПИ). В същото време чрез данъците си всеки българин (независимо работещ или не) ще е дал на държавата средно 4 494 лв. перата на бюджета.

Тази година тази средна сума е била 4 320 лв., което означава, че ще платим на държавата със 174 лв. повече или със 169 лв., като се сметне инфлацията.

Бюджетът за следващата година е най-социалният от десет години насам, кълне се БСП

Националният съвет на БСП реши, че подкрепя проектобюджета за 2014 и дава мандат на ПГ на Коалиция за България да гласува "за" Закона ...

От ИПИ представиха алтернативен на официалния бюджет, чрез който, според икономистите, ще се преодолее един характерен за последните години проблем у нас – пристрастяването към дефицитното харчене.  

Един от основните проблеми е в здравеопазването, смятат икономистите. Според тях трябва да се разбие монополът на НЗОК, който води до повече харчове. Идеята е да се пренасочат 2% от здравната вноска към избран частен здравен фонд, което ще повиши качеството на услугата.

„В здравеопазването като цяло има доста проблеми. От 2005 до 2012 г. населението у нас е намаляло с 5,5%, а постъпващите в болница хора са се увеличили с над 20%. Не можем да отдадем това само на застаряването”, заяви икономистът Калоян Стайков.

Оказва се, че болниците продължават да трупат дългове. Ако през 2005 г. задълженията им са били около 185 млн.лв., то през 2013 са достигнали 326 млн.лв., като дори има вероятност да се увеличат до 500 млн.лв., сочат данни от здравното ведомство.

Дупката в бюджета е 360.5 млн. лева

Бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа към деветмесечието на 2013 г. е отрицателно в размер на 36...

За първа година ще има „здравен” дефицит. Той ще се прехвърли за догодина, когато са заложени по-малко средства за болнична помощ и няма да може да се покрие, така че сигурно ще се прехвърли чак за 2015 г., казват икономистите.

На въпрос дали вълната от бежанци ще повлияе зле на българската икономика, от ИПИ отговориха, че разходите за бежанци биха могли да натоварят бюджета на някое отделно министерство, но „няма да са камъка, който би преобърнал каруцата”.

Според ИПИ заложеният ръст на бюджета от 1,8% е доста оптимистичен, но е трудно постижим. Има два риска за успеха на бюджета. Вижте кои са те, както и предложенията на икономистите за по-добро разпределяне на средствата в expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика