Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Въпреки обещанията на властта: Няма решение за чуждите работници, сезонът е пред провал

24 юни 2024, 17:25 часа • 3864 прочитания

Националният борд по туризъм (НБТ) настоява за спешна среща със служебния премиер и министър на външните работи Димитър Главчев и с министъра на туризма Евтим Милошев заради чуждите работници. Това съобщиха от НБТ.

Причината е забавянето на процеса по издаване на работни визи за работници от трети страни и необходимостта от значително повишаване на капацитета на консулските служби, които обработват съответните документи. 

Още: Работници от 9 планини в 10-та: Ще ни заместят ли индийците?

Нормално протичане на сезона е невъзможно

"Въпреки всички уверения от страна на Министерството на външните работи, проблемът не намира своето решение, като някои от молбите са подадени още през месец декември 2023 г. Поради липсата на служители и капацитет, както и поради утежнената процедура по издаване на работните визи, хотелите и ресторантите остават без достатъчно персонал и са в невъзможност да осигурят нормалното протичане на летния туристически сезон", пишат от организацията в позицията си до премиера и до министъра на туризма.

От НБТ предупреждават, че това се отразява както на качеството на предоставените услуги, така и на имиджа на страната ни като туристическа дестинация и е сериозен проблем с дългосрочни последствия.

Проблеми и очаквания на старта на летния сезон: Говори Евтим Милошев

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес