Въпрос към министър: Защо проби от пътища седят в кабинета ви вместо в прокуратурата?

2052
Въпрос към министър: Защо проби от пътища седят в кабинета ви вместо в прокуратурата?
Снимка: БГНЕС

Европейският център за транспортни политики (ЕЦТП) излезе с остра позиция срещу регионалния министър Андрей Цеков заради новините, че взетите проби от Северната скоростна тангента, показващи изтъняването на пътя, са все още в кабинета му.

От ЕЦТП зададоха 5 въпроса на министъра след интервюто му по Нова ТВ от тази сутрин, 21 август, включително защо ядките не са в прокуратурата.

Още: Регионалният министър каза ще се оскъпи ли "Хемус" и какво става със "Струма"

Какво каза Андрей Цеков?

"Тези ядки се намират и в момента в моя кабинет. Да, направени са проби на няколко пътни участъка. Това са участъци, при които вече е изтекъл гаранционният срок – т.е. държавата не може да има претенции спрямо изпълнителя", заяви министърът на регионалното развитие.

"Безспорно, при въпросните проби е констатирана намалена дебелина на пътната конструкция. Дали това е вярно за целите пътни участъци, не мога да кажа, защото не са направени тестове по методиката на Института за пътища и мостове (ИПМ), която трябва да се прилага в случая", усъмни се Цеков. Той добави, че е бил използван не георадарът, с който разполага ИПМ, а чужд – хърватски.

"Ние в момента сме направили график, при който с георадар, със скенер за равнинност да бъдат обследвани всички магистрални участъци и всички първокласни скоростни пътища. В рамките на месец, мисля, може да преминем през тестовете на автомагистралите и ако има намалена дебелина, ще вземем ядки. Но не единични, ще ги вземем примерно през 10 метра в един участък. Идеята е да започнем с тези участъци, където не е изтекъл гаранционният срок, защото ако има проблеми с качеството, държавата да отправи искове срещу изпълнителите", посочи министърът.

Снимка: БГНЕС

Остро опровержение

Изследванията на състоянието на настилката на Северната скоростна тангента (ССТ), извършени от Европейския център за транспортни политики (ЕЦТП) с лицензираната в ЕС партньорска лаборатория на Техническия университет в Загреб, не били направени по методиката, по която трябвало да се извършат, възмущават се от думите на Цеков от ЕЦТП. "Същото било и с ядките, взети както от споменатите ни хърватски ни партньори, така и от лицензирана в ЕС австрийска лаборатория, също наш партньор", добавят те.

"Въпросните изследвания доказаха нееднозначно липсата на пластове материали, които е трябвало да бъдат вложени при изграждането на ССТ. Според министър Цеков ядките били взети от участъци, на които е изтекла гаранцията и държавата нямало как да предяви претенции към изпълнителя. Пропуска обаче факта, че е очевидно, че става дума именно за невложени изначално материали, което е различно от качеството на вложените материали. Буди размисъл и признанието, че въпросните ядки стоят в кабинета му, вместо да бъдат предадени на прокуратурата, включително на европейската, защото за изграждането на ССТ са използвани и европейски средства", заявяват от ЕЦТП.

Министър Цеков отрече и изследването, извършено с лицензираните от ЕС георадари от партньори на европейския център - също показващо липса на пластове в настилката. ЕЦТП е и срещу използването на георадар.

"Важно е да отбележим, че георадарът показва състоянието на пътя в дълбочина до Зона А, докато "скенерът за равнинност" измерва неравности и деформации по повърхността на асфалтовото покритие и е нещо съвсем различно от изследване с георадар. По-точно - ИМП разполага с Профилограф MARK II на Dynatest и Профилограф MARK IV на Dynatest, като първият измерва равността на пътя в IRI (международен коефициент на равност), разполага с 3 лазера и видеокамери за заснемане на пътя, а вторият измерва равността на пътя в IRI и разполага с 2 лазера", обясняват от Европейския център за транспортни политики.

"Важно е също да посочим, че ИПМ разполага и с плоча с динамично натоварване (лек уред с падаща тежест) за определяне на динамичните модули и степента на уплътняване, уред „Geo Gauge” за определяне на модула на еластичност и коравината на изпитвания пласт, балонен обемомер за определяне на обемната плътност на място, уред за определяне на водното съдържание по метода с калциев карбид, джобен пенетрометър, електронен уред за определяне на pH на почвите. Припомняме обаче, че точно такива изследвания бяха извършени от австрийската лаборатория при проучването на състоянието на ССТ. Беше използван и дефлектометър, какъвто в България изобщо няма", добавят те.

5 въпроса към министъра

ЕЦТП питат:

- Защо пробите, предоставени от ЕЦТП на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, продължават да стоят в кабинета на министър Цеков (по негови думи - добре описани), вместо да са предадени на българската и(или) европейската прокуратура?;

- Ще предаде ли министърът ядките на някоя прокуратура?;

- Прави ли разлика министър Цеков между гаранционен срок и невложени изобщо материали?;

- Колко километра автомагистрали и първокласни скоростни пътища в България, които са в гаранция, ще бъдат изследвани за месец от ИПМ с взимане на ядки през 10 метра? (думи на министър Цеков от интервюто);

- Обслужва ли министър Цеков нечии бизнес интереси, например на строителни фирми, отричайки изследванията на лицензирани в ЕС лаборатории, защото в крайна сметка ИПМ е само една вътрешноведомствена лаборатория, пряко подчинена на АПИ и МРРБ, която дори не е акредитирана според изискванията на ЕС да извършва подобни изследвания и измервания?

Още: Андрей Цеков каза кога държавата може да планира увеличение на тол таксите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа изненадващо се ускорява

Нов директор на Агенцията по кадастър

Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика