Регионалният министър каза ще се оскъпи ли "Хемус" и какво става със "Струма"

4305
Регионалният министър каза ще се оскъпи ли "Хемус" и какво става със "Струма"
Снимка: БГНЕС

Новите критерии за строителство на пътища, новините около магистралите в България, както и тол таксите и дали има метла в МРРБ. Тези теми коментира министърът на регионалното развитие Андрей Цеков коментира в сутрешния блок на Нова телевизия.

Новите изисквания: 5 малки фирми могат да си съберат километрите

Министърът на регионалното развитие коментира новите критерии за обществените поръчки за пътищата, според които водещ е критерият за най-ниска цена, фирмите трябва да участват в консорциум и да имат минимален оборот - ремонтирани километри.

Цеков бе категоричен, че те не препятстват малките фирми, защото е напълно възможно да се обединят и да направят консорциум, с който да покрият изискванията за опит в постигнати като работа километри. "Бидейки по-малки, имайки по-малко допълнителни разходи, те ще могат да предложат вероятно по-добра цена и предвид това, че прилагаме критерия по-ниска цена, шансът да спечелят, е огромен", каза още Цеков. Той уточни, че 5 малки фирми могат да се обединят и да си съберат километрите, за да отговорят на новите изисквания. 

"Критериите са направени абсолютно съобразено със спецификата и сложността на въпросната поръчка. Републиканската пътна мрежа е грубо казано 20 хил. км. Това означава, че в една област имаме средно 800 км пътна мрежа, която следва да бъде поддържана. Как е ограничително изискване за наличен опит за 400 км, т.е. половината от обхвата на пътната мрежа в съответната област", каза министърът. 

Може ли да се строи "Хемус" и още колко пари трябват?

"Последните две години и половина по магистрала "Хемус" реално не се строи, защото нито един министър и нито едно ръководство на пътната агенция, не е имал смелостта да погледне фактите. Практически има две възможности - едната е държавата да поеме риска да загуби раздадените аванси в размер над 1 млрд. лв., вероятно да загуби едни съдебни дела или да търси начин да санира допуснатите закононарушения така, че да продължи строителството по вече сключените договори", коментира Цеков. Той обърна внимание, че държавата е вкарана в правен капан. "Независимо, че са сключени незаконосъобразно, инхаус договорите могат да бъдат инвалидирани. Тези срокове са изтекли", отчете министърът. ОЩЕ: Андрей Цеков: Пътищата в България страдат от недостиг на планиране

По думите му най-добрият вариант е, че чрез едни неособено сложни законодетлни мерки да се даде възмоност да продължи строителството. 

Според него реалното строителство е възможно да стане по-късно тази есен. "Ние ще предложим проект за постановление на Министерски съвет", каза още Цеков. Той прогнозира, че ако се развърже възела, може в рамките на следващите две години, магистралата да бъде изградена до трети участък. ОЩЕ: И преди, и сега - все същото според Караджов: Обществените поръчки за пътищата

Министърът уточни, че стойността на договора за "Хемус" е на 2.7 млрд. лв., като по него са платени аванси над 1 млрд. лв. "Груба сметка би довело до искъпяване с едни 25% допълнително над въпросните 2.7 млрд. лв. - около 600 млн. допълнително. Ако това е цената, мисля, че общественият интерес я оправдава", каза още Цеков. 

Магистрала "Струма"

Той коментира и темата с магистрала "Струма". "Работим върху варианта, по който запазваме източния склон по Кресненското дефиле и търсим алтернативен маршрут за движението в обратната посока - също извън обхвата на дефилето", добави Цеков. Идеята е да има два новоизградени участъка и една локална алтернатива. Стана ясно, че няма да взмеме финансиране за "Струма", тъй като единственият одобрен от ЕК през всичките години е бил тунелния вариант, от който държавата се е отказала отдавна и е трудно да се върнем към него. 

"Проектирането и строителството на това трасе  може да бъде започнато днес, при положение, че ЕК одобри въпросния вариант за източния склон, в което мисля, че не би следвало да имаме съмнения", каза още той. По думите му тази есен може да започне проектирането и строителството на източното трасе, което ще даде възможност все пак да имаме някакво транспортно решение в тази посока", добави още министърът. ОЩЕ: Отлагат за зимата пускането на тунел "Железница"

Разширението на магистрала "Тракия"

Регионалният министър коментира, че трябва да се случи разширяването на "Тракия". Според него при всички случаи разширението на магистралата между Пловдив и София си струва. "Ако днес сме започнали от точка нула, можем да стигнем до строителство в рамките на следващите три години най-рано и то ако се запази тази визия", добави още Цеков. ОЩЕ: Андрей Цеков: Инициираме процедури за изграждане на допълнителни платна на автомагистрала "Тракия"

Тол таксите

"Принципът в тарифирането на тол таксите следва да бъде, че парите, събирано от тол такси, трябва горе-долу да стигат за поддръжката на републиканската пътна мрежа", смята Цеков. По думите му истината е, че таксите не са високи спрямо Европа, но пътищата ни са в изключително лошо състояние.

"При нас не са изградени основните пътни артерии. Ние нямаме нито една довършена магистрала", каза още министърът. 

Той отбеляза, че повечето пътни артерии приличат на натрошен пъзел и докато пътната ни мрежа е в това състояние, не може държавата да си позволи да иска по-високи пътни такси. ОЩЕ: Близо 290 млн. лв. са приходите от винетки и тол такси от началото на годината

Има ли метла в МРРБ?

Министърът на регионалното развитие отрече да има метла в неговото министерство след поемането на власта. Той уточни, че е сменен член на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" и отбеляза, че повечето кадрови промени са свързани с трансфери и пенсионирания. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика