Зам.-министър обеща видеонаблюдение на горите до три години

10607
Зам.-министър обеща видеонаблюдение на горите до три години
Снимка: БГНЕС

До три години в България ще бъде изградена цялостна система за видеонаблюдение на горите. Това заяви замeстник-министърът на земеделието и храните Георги Костов на официалното откриване на административна сграда и противопожарни кули на територията на Природен парк "Врачански балкан", предаде БГНЕС.

Припомняме, че според приетите на първо четене изменения в Закон за горите чак за началото на следващата година е предвидено да се сложи видеонаблюдение във всички обекти, в които постъпва и се преработва дървесина.

Вече има спешен телефон за сигнали за незаконна сеч

От днес, 6 юни, заработва постоянният център към телефон 112 за получаване на сигнали за различни нарушения в горите. Това съобщи мин...

Костов съобщи, че бенефициенти за превенцията на горски пожари, в новата Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г. , ще бъдат само Регионалните дирекции по горите. Заместник-министърът уточни, че по този начин ще се създаде обща национална държавна система за видеонаблюдение в горите. Той припомни, че до момента проекти по мярка 226 "Възстановяване на горския потенциал и въвеждане на превантивни дейности " по ПРСР 2007-2013 г. са подавали горските стопанства, съобщиха от МЗХ.

"Опазването на българската гора е приоритет на сегашното управление на Министерство на земеделието и храните и българското правителство. Природните паркове са перлите на българската природа и те трябва да бъдат примерът, който всички трябва да следват в управлението на природните ресурси", каза още заместник-министърът на земеделието.

Новооткритата сграда, изградена в местността "Копана могила", е предназначена за посетителски център на парка и ще изпълнява комуникационна, образователна и управленска функция. Центърът е част от проект "Изпълнение на дейности за устройство и управлението ПП "Врачански Балкан" и е на стойност 34 533 937 лева. Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на "Европейски фонд за регионално развитие" на Европейския съюз и е съфинансиран от държавния бюджет на страната ни, чрез Оперативна програма "Околна среда" 2007 - 2013.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика