Заплатите растат с бързи темпове през идните години

4291
Заплатите растат с бързи темпове през идните години
Снимка: iStock

Повишението на заплатите у нас ще продължи с бързи темпове и през следващите няколко години, става ясно от есенната макроикономическа прогноза на Министерство на финансите.

През настоящата година се очаква компенсацията на един нает да нарасне с 8.8%, което е ускоряване спрямо пролетното издание на прогнозата. Тогава се очакваше ръст от 6.4% за тази година. През следващата 2022 година темпът на растеж ще се забави минимално, като се очаква да достигне 7.8% към края на периода. В периода 2022-2024 година се очаква заплатите да нарастват с висок темп от над 7% на година, става ясно от прогнозата.

„Оценките за нарастването на доходите от труд в средносрочен хоризонт са ревизирани във възходяща посока, като по-съществено повишение на показателя може да се очаква през 2021 и 2022 г.“, сочи документът.

Завишаването на прогнозата се дължи на повишение на доходите от труд в сектора на услугите и по-конкретно в сектор държавно управление, образование и хуманно здравеопазване. Освен това по-бързото възстановяване на производителността на икономиката също ще подкрепи скока на заплатите.

Според прогнозата на финансовото министерство, още през тази година нивото на брутния вътрешен продукт на един зает ще надхвърли предкризисната си стойност от 2019 година. Това означава, че българската икономика демонстрира признаци на устойчиво възстановяване. Очакванията са за растеж на производителността на труда в размер на 3.9% за тази година.

БВП и инфлация

Българската икономика ще нарасне с 4% през тази година, сочи макроикономическата прогноза на финансовото министерство. За следващата 2022 година очакванията са дори по-високи – ръст от 4.9%. През 2023 година и 2024 година икономическият ръст ще се забави леко до съответно 3.7% и 3.4%.

Нарастването на общото равнище на потребителските цени се очаква да продължи да се ускорява и в края на 2021 г. да достигне 3.8% (при очаквано 2.8% в прогнозата от пролетта). Водещ принос за това ще имат енергийните стоки, като транспортните горива се очаква да поскъпнат с малко над 24% към декември 2021 г., става ясно от документа.

Средногодишната инфлация през 2021 г. се прогнозира да бъде 2.2%, докато през 2022 година да се забави до 2%. Това до голяма степен ще се дължи на очакваната динамика на международната цена на петрола, което ще доведе до слабо поевтиняване на автомобилните горива, сочи прогнозата. До края на прогнозния период инфлацията в края на годината се очаква слабо да се ускори до 2.2% през 2024 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Почти два милиона туристи са били в България през зимния сезон

Байдън иска да утрои митата за стомана и алуминий от Китай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика