Заради безхаберието по АМ "Струма" може да плащаме милиони евро

2501
Заради безхаберието по АМ "Струма" може да плащаме милиони евро
Снимка: БГНЕС

400 млн. евро ще трябва да дадат българските данъкоплатци поради отсъствието на решение как точно да бъде довършена АМ "Струма" и по-точно отсечката и през Кресненското дефиле. Това гласи становището на служебното правителство по въпроса относно изпълнението на оперативните програми за периода 2014 - 2020 година. Не е ясно откъде ще дойдат тези пари, ако се наложи да се търсят, в случай че ЕК не одобри разходи поради закъснение.

"Поради високата вероятност част от дейностите по тази отсечка да не завършат в периода на допустимост, е необходимо Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) да планира изграждането на резервен проект". Това отбелязва вече бившият министър на еврофондовете в служебния кабинет Малина Крумова в отговор на депутатски въпрос, цитирана от БГНЕС. Според Крумова заради ограничен бюджет на програма "Транспорт", за да се довърши пътят през Кресна, ще са нужни допълнително около 400 млн. евро. Ако се стигне до този сценарий заради забавянето извън сроковете за усвояване на европейските средства, тези пари ще трябва да са за сметка на бюджета, става ясно още от отговора на Малина Крумова. Вчера (9 май) тя бе стана за зам.-министър на регионалното развитие и вероятно ще продължи да следи проекта "Струма".

Попниколов: Има постоянен риск от загуба на пари за магистрала "Струма"

Рискът от загуба на средства за финансиране на АМ „Струма“ е постоянен. Това каза служебният министър на регионалното разви...

Оказа се, че закъсняваме и при трите подучастъка - два от тях са в по-напреднала фаза, но този през дефилето тепърва предстои да се одобри като трасе. Според разчетите отсечките Благоевград-Крупник и Кресна-Сандански ще струват общо около 380 млн. евро. А предварителните разчети за участъка Крупник-Кресна през дефилето са за около 400 млн. евро. Именно за дефилето беше предложено да бъде изграден виадукт, припомня в. "Сега".

Преди дни Брюксел одобри искането на България за финансиране на двата подучастъка извън дефилето. До момента по тях се работеше с бюджетни средства. Тепърва се очаква обсъждане на оценката за въздействие върху околната среда на трасето през Кресненското дефиле. Според експертите на програма "Транспорт" обаче в най-добрия случай то може да започне да се строи едва през пролетта на 2019 г., а срокът за завършването е 2022 г. От управляващия орган са убедени, че все още има надежда да не загубим европейското финансиране и да завършим "Струма".

Строежът на магистралата отново нашумя и със скандала с изнесената папка от търга за част от нея - тунела "Железница", заради което в АПИ започна прокурорска проверка.

Европейските програми и България

Бивш секретар на АПИ се сдоби с обвинение изнасял документи

Бившият главен секретар на Агенция „Пътна инфраструктура“ Стефан Гайтанджиев е обвинен, че е изнесъл документи от търга за ...

Едва 10% от средствата на ЕС за България в периода 2014-2020 г. са изплатени до момента, съобщи вчера по БНР вицепремиерът Томислав Дончев във връзка с доклада на Малина Крумова. В него се алармира, че 5 европрограми са пред спиране. Според Дончев е много рано да се говори за загуба на средства по оперативните програми в средата на програмния период.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КРИБ: С промените при рекламата на хазарта ще настъпят трайни неблагоприятни последици

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа изненадващо се ускорява

Нов директор на Агенцията по кадастър

Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика