X
 
 
 

По проект участъкът на "Струма" през Кресненското дефиле ще струва над 732 млн.

900 0
photo of По проект участъкът на "Струма" през Кресненското дефиле ще струва над 732 млн.

Още по темата

Изграждането на участъка на магистрала Струма през Кресненското дефиле ще струва малко над 732 милиона лева без ДДС. Поне такава е сумата, калкулирана в идейния проект, който събра най-много точки в конкурса на пътната агенция. Проектът е за вариант, който предвижда пътят в посока Гърция да минава по настоящия участък през Кресна, а лявото платно да бъде изнесено на изток извън дефилето.

"Трасето на избрания вариант е като се пътува в посока София на юг, на възела за Симитли платното, което е в посока Гърция към България, да се качва високо в планината на близо 550 м надморска височина и да минава източно от Кресненското дефиле. А платното, което е посока Гърция, да минава по сегашния път и е практически без намеса в структурата на пътя", обясни архитект Петър Диков, който е председател на журито.

Разглеждат 5 различни варианта за участъка на "Струма" през Кресненското дефиле

В идейния проект се предвиждат и връзки между двете платна на магистралата и към близките населени места. "Предвидени са две връзки в проектите, които разглеждахме, а в окончателния вариант, замислен от пътната агенция, са предвидени 4 връзки между двете платна, за да може да се обръща движението и населените места, намиращи се в тази зона, да ползват и двете посоки", посочи Диков, цитиран от Дарик.

Общият награден фонд на конкурса за идеен проект е 2,5 млн. лева, които ще бъдат разпределени между участниците. Оказва се обаче, че наличието на готов идеен проект не означава, че пътната агенция ще го използва изцяло, а е възможно да бъдат взети само части от него.

Редактор:

Етикети:

0 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Чавдар Кенаров: Всяка година ФАРА върви към по-добро (ВИДЕО)

От 15 до 17 юни в град Пловдив се проведе най-голямото събит...