Зеленчукопроизводителите с първи субсидии

4905
Зеленчукопроизводителите с първи субсидии

За първи път през тази година зеленчукопроизводителите ще получат субсидии. Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по време на среща със зеленчукопроизводители в Пазарджик, предаде „Фокус”. Предвидените средства са в размер на 25 млн. лева. Те няма да са на единица площ, а ще се получават по схемата на държавни помощи на базата на количеството и качеството на произведената продукция. Тази година ще подпомогнем по-слабите в земеделието – животновъдите и зеленчукопроизводителите, каза още Найденов. Зърнопроизводителите ни се сърдят, но не са прави, уточни той.

На срещата със зеленчукопроизводителите присъстват директорът на „Стокови борси и тържища”, зам.-директорът на Българската агенция по безопасност на храните и около 300 зеленчукопроизводители от Пазарджишко и съседни региони.

Темата "разногласия" стана неприятна на Борисов

Премиерът Бойко Борисов с неохота коментира разногласията в кабинета и най-вече между министрите Дянков и Найденов. След острата му реа...

Има възможност поправката в Закона за стоковите борси и тържищата, която накара близо 1000 зеленчукопроизводители от Пазарджишко да изпратят специална подписка до мен, да отпадне, допълни Найденов.

Поправката е влязла в сила от 3 декември 2011 г., но сега имаме възможност да върнем закона и на практика тя да отпадне. Замисълът на тази поправка е бил да се избегнат така наречените прекупвачи – хората, които не са зеленчукопроизводители, но стоят по пазарите и продават продукция. Оказва се, че замисълът е добър, но реализацията води до финансова тежест, която засяга и истинските зеленчукопроизводители. Аз съм тук при вас днес, за да разпишем конкретни правила, при които може да бъде направена тази промяна, но ще бъде ясно казано, че само зеленчукопроизводителите могат да реализират продукцията си, т.е. необходимо е да елиминираме прекупвачите, каза министър Мирослав Найденов.

На въпрос на зеленчукопроизводител за това възможно ли да е да се ползват средства за нисколихвени кредити, министърът уточни, че има създаден гаранционен фонд, който е факт от преди седмица. Заложените в него средства са в размер на 335 млн. лева. всеки земеделски производител може да взема от там, каза още Найденов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика