Земеделието - над 5% от БВП на България

8000
Земеделието - над 5% от БВП на България
Снимка: Gettyimages

Въпросът не е от общите средства, с които разполагаме на кой сектор да се даде повече или да се разпредели по равно, въпросът е какво търсим. Това заяви министър Десислава Танева по време на дискусията на тема "Приоритетите на ЕК и ключовата роля на земеделието и развитието на селските райони за създаването на работни места и инвестиции", предаде БГНЕС.

Земеделието е стратегически отрасъл за България, каза Танева и представи статистика за сектора. За 2014 г. брутната добавена стойност в аграрния отрасъл възлиза на 3,7 млрд. лв., представлява близо 5,3 от дела на сектора в брутната добавена стойност на страната. Стойността на крайната продукция за 2014 г. е 7,8 млрд. лв. като най-голям дял заема зърнопроизводството и млечния сектор. Постоянно заетите със земеделие в България са 300 000 души, а с временно заетите по кампания общо става около 666 000 души годишно.

Ще молим Брюксел да удължи срока за усвояване на пари по ПРСР

Европейският комисар по земеделието Фил Хоган ще бъде на посещение в София на 10 юли (петък), предаде БГНЕС. В българската столица Хо...

"Земеделието ни не би било това, ако не беше ЕС. В момента 2,4 млн. души са собственици на земеделска земя. Използваната земеделска земя със селскостопанска цел е 5,1 млн. хектара. От влизането ни в ЕС обработваемата земя се увеличава. Необработваемите площи след присъединяването ни в ЕС са намалели с 60%", убедена е Танева. Тя информира, че в момента МЗХ работи по поредната промяна в Закона за собствеността. Трябва да възстановим балансираната структура на производството в земеделието в България. Трябва да балансираме и средствата, с които разполагаме, каза земеделският министър.

"Трябва да решим отношенията по начин, по който да се създаде дългосрочна устойчивост така, че земеделските производители да са сигурни в инвестициите, които правят в стопанствата си", поясни Танева. Тя изрази надежда, че през пролетта на следващата година ще бъде представено ново, адаптирано към сегашните нужди, обединено земеделско законодателство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика