16 университета повишават таксите си следващата година

3242
16 университета повишават таксите си следващата година

16 университета ще увеличат таксите си за студенти за следващата учебна година като средното повишение ще е с около 11%.

Единствено Софийския университет ще намали някои от таксите си.

Специалност в СУ осигурява заплата от 3500 лв.

Данните от рейтинговата система на университетите за 2017 г. показва спад в безработицата сред висшистите. Без голяма изненада най-до...

Други висши училища пък не променят заплащането. На страницата на просветното министерство за обсъждане за качените промените на таксите във висшите училища. То ще продължи до 19 април, след това таксите ще бъдат утвърдени от Министерския съвет.

Най-старото ни висше училище, Софийският университет, намалява таксите в 17 специалности. Прави впечатление, че заплащането за специалностите на Физическия факултет пада от 750 на 200 лева. Целта е да се привлекат студенти към природните науки.

"Това е един малък стимул, който да даде на студентите възможност да изберат тази специалност, тези специалности, защото говорим за специалности на Физическия и още няколко факултета и по този начин да се реагира на актуалните проблеми, пред които обществото ни е изправено", заяви проф. Ренета Божанкова, зам. ректор на СУ „Св. Климент Охридски“.

Таксите се намаляват и в специалности като статистика, теология, география.

Новоприетите студенти с максимален бал в специалност математика и статистика пък се освобождават от заплащане за първата година на обучение. Без промяна остават таксите в 69 специалности в седем от факултетите - сред тях тези по журналистика, биологическия, по математика и информатика. Увеличава се заплащането в 30 специалности.

Игнатов: Броят на ВУЗ-овете да се регулира чрез финансирането

Трудно е да бъдат закрити университети в страната по административен път. Това обяви бившият министър на образованието Сергей Игнатов о...

В специалността „Право“ таксите нарастват от 739 на 800 лева, а в най-желаната специалност „Психология“ - от 560 на 600 лева.

"Това би могло да бъде обяснено с интереса към тези специалности, с преценката, която са направили колегите в тези факултети по отношение на работата със студентите, инвестицията в научна дейност, в материална база, но минимални са тези увеличения", коментира Божанкова, цитирана от БНТ.

Промените в таксите на Софийския университет се отнасят само за новоприети студенти. 17 университета няма да променят заплащането за идната година.

Сред тях е и УНСС. Тук таксите остават 462 лева годишно за направление „Икономика и администрация“ и 670 лева за „Право, социология и политически науки“.

Увеличение пък ще има в 16 висши училища. Русенският университет увеличава с около 20 лева заплащането за почти всички специалности без „Администрация и управление„ и „Икономика“.

Университетите страдат от липса на първокурсници

Невероятно или не, но цели 40% от местата за първокурсници в университетите в България остават незаети. Това показва справка на просвет...

"Ние последните 10 години сме се въздържали от повишаване на таксите.Считам че все пак това увеличение на семестриалната такса не е съществено и не би попречило на студентите да се обучават", заяви проф. Пламен Кангалов, зам.-ректор на Русенския университет „Ангел Кънчев“.

Отпуска се допълнителен прием в осем професионални направления - сред тях математика, физика, химия. Те са с намаляващ брой студенти, но важни за стопанството. По държавна поръчка ще бъдат приети общо над 45 хил. студенти, платено обучение - над 10 хиляди. В частните висши училища пък местата са за 14 хиляди студенти.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com