60 872 първокласници са записани до 15 юни

8386
60 872 първокласници са записани до 15 юни

60 872 са първокласниците, записани до 15 юни, като се очаква броят на випуска за учебната 2012-2013 г. да е около 64 000 деца. До момента не сме събрали повече данни, учениците продължават да се записват.

Това каза зам.-министърът на образованието Милена Дамянова, предаде БГНЕС.

Дамянова представи обобщение на промените в образователния процес за следващата учебна година за училищата и детските градини.

През тази година се въвежда задължителна детска градина за всички деца, навършили 5 години, за една година има повишение на обхвата на 5-годишните деца с 20%, информира Дамянова. За нововъведената практиката "учене чрез игра" зам.-министърът уточни, че "децата не тръгват на 5 години на училище, те отиват на детска градина. От съдържателна гледна точка няма никаква разлика, тя е във финансирането". Общините ще получат с 224 лв. по-висок единен разходен стандарт за дете, поясни Дамянова. В Столична община са открити нови 880 места за деца от яслена и градинска възраст в детските градини, информира Дамянова.

Тя посочи, че в 90 училища има ремонти, които ще продължат през учебната година, но това няма да пречи на образователния процес. Сред тях са Професионалната гимназия по облекло и туризъм в Перник, тя ще бъде преместена в 6-то училище в града, предстои и преместване на ученици от столичното 90-то училище.

Може би не е приятно за учениците и родителите да сменят своето училище, но години наред сградните фондове не бяха обновявани, заяви Дамянова.

Основно предизвикателство ще е мотивирането на учителите да участват в квалификационни форуми, продължи Дамянова. "46% от педагогическите кадри не са участвали във форми на квалификация. В определени сфери се наблюдава завишен интерес, но за съжаление в други семинарите са проведени доста формално. В докладите на регионалните инспекторати това, което се коментира положително е вътрешноучилищната квалификация", каза тя. Близо 5 млн. лв. от държавния бюджет се отделят за квалификация, тези средства трябва да се използват рационално, добави зам.-министърът.

През следващата учебна година ще има промени и при Националното външно оценяване (НВО) след 4 клас, каза още Дамянова. По нейните думи ще бъдат въведени новости в изпита по български език и литература – диктовка и работа върху текст, след което ще трябва да отговарят на въпроси по текста. Предстои и разнообразяване на въпросите на изпити по математика, човек и общество и човек и природа. Няма да има промени при НВО след 7 клас за предметите по литература и математика, каза още зам.-министърът.

Промени предстоят да настъпят в Държавния образователен стандарт за учебници и учебни помагала, съобщи зам.-министърът. По новия стандарт ще бъдат обучени 2000 оценители и 38 000 учители, а отделно МОМН ще обучи още 120 образователни инспектори.

Сред новите инициативи на МОМН са и пилотни програми по предприемачество, които ще стартират в 80 училища в 64 населени места, обяви Дамянова. Друга новост в системата е ученическото портфолио. То съдържа задачите, които са извършвани през цялата учебна година, което позволява и следене на прогреса на учениците. МОМН ще следи и за качеството на изпълнение на практиката на договаряне на правила между ученици и учители за работа в учебния час.

Редактор: Ая Косарова

Игнатов: Поп-фолк тетрадките не са добре приети в клас

В бъдеще, когато влезе в сила новият закон, ще има самооценки и оценка на всяко училище, на директора, на учителите. Това каза минист...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com