Безплатен вход за 5000 ученици в музеите

1538
Безплатен вход за 5000 ученици в музеите
Снимка: Регионален исторически музей - Бургас

Близо 5000 ученици от цялата страна ще имат възможността да прекарат част от часовете си в музей през учебната 2018/2019 година. Посещенията ще се финансират по модул „Музеите като образователна среда“ по ОП „Осигуряване на съвременна образователна среда“ с обща стойност 120 000 лв. Това обясни пред „Монитор“ Радостина Николова, главен експерт в дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование” към Министерството на образованието и науката.

Подадените проекти били общо 132, а единственото ограничение било всяко училище да кандидатства с един. От тях 56 са одобрени, като регионът с най-много одобрени посещения в музеи е Пазарджик. Там ученици от 11 школа ще могат да усвоят учебния материал по забавен и интерактивен начин. Освен по-големите населени места като София, Варна и Бургас финансиране има и за по-малките - село Добромирка (община Севлиево), село Паталеница (община Пазарджик), град Ракитово, село Рупци (община Плевен), село Световра̀чене (Столична община), Хаджиминитрово (община Казанлък). Реализираните посещения ще бъдат по различни общообразователни предмети - „Околен свят“, „Човек и обществото“, „Човек и природа“, „История и цивилизация“, „Биология и здравно образование“, „Физика и астрономия“, „Технологии и предприемачество“, „Музика“. Николова обясни, че по-голяма част от проектите са свързани с пътуване до друго населено място. Училищата се насочват най-често към Националния исторически музей в София, Националния музей на образованието в Габрово и в Етнографски музей на открито Етър, обясни Николова.

И в Асеновград ученици ще учат в музеи и библиотеки

Учебни занятия ще се провеждат в музеи и други културни средища в Асеновград и страната. Часовете се инициират по Споразумение за сътру...

179 ОУ „Васил Левски“ от село Доброславци е едно от одобрените школа. То е спечелило проект „Магията на чипровските килими“ на стойност 2500 лв. Директорката на училището Мария Христова обясни, че поради големия интерес освен учениците от 1-ви до 4-ти клас, които са подсигурени по проекта, са се включили и от останалите класове, които обаче платили допълнително. Те избират дестинацията, тъй като в различни часове от 3-ти и 4-ти клас се засяга историята на Чипровци и за промишлеността в него. В средата на октомври учениците от Доброславци са посетили Историческия музей в Чипровци, където са разгледали различните експонати, чули са интересна беседа, научили са как се багри вълната, прели са на вретено, мотали са прежда на мотовилка, оцветявали са килими със специфични шарки. Децата не искаха да си тръгват сподели Христова. Тя разказа, че след разглеждането на музея децата са играли в двора му, където са учили хора. Накрая ги почерпили с чипровски кори за баница и айрян. Според Христова подобни програми са чудесни, тъй като дават шанс на по-малките училища и на тези от по-отдалечени места да се запознаят с историята на България. „Средствата обаче не са достатъчни. Надявам се програмата да се реализира и следващата година, но с по-голямо финансиране“, сподели още директорката на 179-о ОУ.

МОН с конкурс за най-добър урок 

Министерството на образованието и науката организира национален конкурс за учители за най-добър урок в музей. В него могат да се включат всички преподаватели независимо дали уроците са финансирани от ОП. Учителите трябва да представят снимки или видео от занятието, анкета сред участниците в посещението, да опишат предмета, темата и резултатите на посещението, както и да опишат защо са ги избрали. Най-добрите уроци ще бъдат обявени на сайта на МОН.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

България привлича водещи учени със заплати до 8000 лв.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование