Борисов към българските деца: Имате причини да останете в България

16147
Борисов към българските деца: Имате причини да останете в България

Горди сме с вас, с вашите усилия, нашата роля е да ви създадем условията да ни придвижите държавата с 30-40 пункта напред в класациите.

Това заяви премиерът Бойко Борисов, който заедно с министъра на образованието Сергей Игнатов награди 62-ма ученици, участвали и спечелили медали от международни състезания и олимпиади през последните две години. Отличниците донесоха на страната общо 13 златни, 23 сребърни и 26 бронзови медали.

"По последния доклад за конкурентоспособност на страните, България се е придвижила с 12 пункта напред, а в системата на висшето образование България се е придвижила с 10 пункта напред, така че имате причини да останете в България и да продължите своето образование тук", обърна се образователният министър към всички медалисти.

Той подчерта, че над 1 милион лева струва подготовката на националните ни отбори за участие в международните състезания.

11 училища, излъчили призьорите, ще получат еднократно по 10 000 лева допълнително заради високите постижения на техните ученици. Това са Американският колеж в София, МГ "Д-р Петър Берон" във Варна, МГ "Атанас Радев" в Ямбол, МГ "Гео Милев" в Плевен, НПМГ "Акад. Л. Чакалов" и СМГ "Паисий Хилендарски" в София, ОМГ "Акад. К. Попов" в Пловдив, ПМГ "Н. Обрешков" в Казанлък, ПМГ "Добри Чинтулов" в Сливен, ПМГ "Нанчо Попович" в Шумен, както и Технологичното училище "Електронни системи" към ТУ-София.

Софийската математическа гимназия, обаче, ще получи още 10 000 лева по идея на премиера Бойко Борисов. След като видя колко медалисти има софийската елитна гимназия, Борисов реши еднолично: "Още 10 000 лева ще им дадем".

В същото време правителството прие План за действие за 2012 г. по Националната стратегия за младежта (2010-2020) и одобри отчет за изпълнението на дейностите по стратегията за миналата година.

Отчетът обобщава извършеното от централните и местните администрации в полза на младите хора през 2011 г. и отчита участието на младежите в инициативите на местно, регионално и национално ниво. От него става ясно, че по първия приоритет на Стратегията – насърчаване на икономическата активност и кариерно развитие на младите хора, са обхванати общо 51 414 души. Най-много от тях – 40 246, са се възползвали от проектите по оперативна цел 1, която е за разкриване на нови работни места и развитие на пазара на труда чрез стимулиране на включването и кариерното развитие на младежите. Тук влизат мерки като осигуряване на чиракуване и стажуване в различни предприятия, участие в проекти за насърчаване на изследователския интерес на ученици и студенти, стажове в държавната и общинската администрации, достъп до студентско подпомагане и кредитиране, подпомагане на професионалната мобилност, услуги за професионално ориентиране и др. Финансирането е осигурено в рамките на оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", националния бюджет за насърчаване на заетостта и общинските бюджети.

В рамките на залегналите четири оперативни цели по втория приоритет – подобряване на достъпа до информация и качествени услуги, през 2011 г. са обхванати общо 1 042 494 младежи. Средствата за реализирането на различните проекти и мероприятия са от националния бюджет, ОП "Развитие на човешките ресурси", програмите на Европейската комисия "Младежта в действие" и "Учене през целия живот" и международни донори.

От възможностите по приоритет ІІІ – "Насърчаване на здравословния начин на живот", са се възползвали 462 676 млади хора. Над 2300 са били обхванати от мерките за превенция на социалното изключване на младежи в неравностойно положение. В проектите за развитие на младежкото доброволчество са участвали 6220 души, а в тези за повишаване на гражданската активност – 17 507. Повече от 12 500 младежи са се включили в дейностите по приоритета от Стратегията, който има за цел да стимулира развитието на младите хора в малките населени места и селските райони, а над 17 хил. – в проектите за развитие на междукултурния и международния диалог. Близо 18 хил. души, както и учениците в 1354 училища са участвали в проекти за повишаване на ролята на младите хора в превенцията на престъпността.

Одобреният План за действие по Стратегията за 2012 г. е структуриран на базата на заложените приоритети в нея и отразява предвидените задачи и дейности, които се реализират от всички секторни държавни институции, както и от общините в България. Той включва също оперативните цели и финансови ресурси за изпълнение на дейностите и съдържа измерими параметри, въз основа на които ще се отчита изпълнението му.

Борисов към директори: Пускам ви Дянков

Сега ще ви пусна Дянков, да ви види, за да изясните детайлите и да не ви разкарвам втори път. Това обяснение даде премиерът Бойко Бо...

Редактор: Георги Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование