Бюджетът на НЗОК мина на първо четене, ГЕРБ го обяви бюджет на измамата

8728
Бюджетът на НЗОК мина на първо четене, ГЕРБ го обяви бюджет на измамата
Снимка: БГНЕС

Бюджетът на НЗОК за 2022 г. беше приет на първо четене от Народното събрание. "За" гласуваха 129 депутати, "против" бяха 90 народни представители от опозицията, с което той бе одобрен.

Според бюджета здравноосигурителните приходи за 2022 г. са разчетени с ръст от 697 12 хил. лв. спрямо приетите със Закона за бюджета на НЗОК за 2021 г. Средствата за здравноосигурителни плащания за 2022 г. са в размер на 5 678 270,1 хил. лв. с включените средства за медицинския персонал, което представлява увеличение с 560 210,7 хил. лв. спрямо 2021 г.

Очакваните резултати, които се планира да се постигнат през 2022 г., в рамките на заложените за 2022 г. средства за здравноосигурителни плащания са обезпечаване на ефективното функциониране на Системата на задължителното здравно осигуряване; осигуряване на здравноосигурените лица на достъпна, качествена и своевременна медицинска помощ и други. 

Предвидени са 8,8 милиона за здравеопазването на неосигурени лица. За дейности за лечението на деца до 18 г. са 37,2 млн., което е увеличение с 23 милиона лева.

Дебатът

По време на дебатите депутатът от ГЕРБ - СДС проф. Асен Балтов коментира, че това, което се вижда от бюджета, не си личи, че по нещо пациентите ще намалят своите плащания.

"Макар и да са увеличени сумите, които ще бъдат давани за първична извънболнична помощ и специализираната извънболнична помощ, те са почти пет пъти увеличени, за сметка на това за болнична помощ, това, което влиза, е много по-малко. Искам да обърна внимание, че три пъти по-малко са средствата, предвидени за COVID-19. Много ни се иска да приключи тази пандемия докрая на април, но едва ли това ще се случи. Не съм убеден, че този бюджет, който е предвиден, е достатъчен", каза още проф. Асен Балтов.

Аркади Шарков: Бюджетът на НЗОК за 2022 г. е недоносче

Бюджетът на НЗОК за 2022 г. е недоносче заради нуждата от последваща актуализация. Това каза в интервю за БГНЕС здравният икономист Арк...

Александър Иванов от ГЕРБ репликира, че "не е истина", че този бюджет "прави реформа в здравеопазването". "Единствената реформа, която видяхме, е ,че поставихте рекорд - 9 милиарда похарчихте за 9 дни в края на миналата година", каза депутатът от опозицията.

Бившият здравен министър Костадин Ангелов разкритикува: "Управляващите отново остават слепи и глухи за проблемите в болничното здравеопазване". "За нас този бюджет е бюджет на измамата и ние категорично няма да го подкрепим", категоричен беше Ангелов.

Отговори му Георги Свиленски от БСП. "Критикувахте, че това копи-пейст бюджет и накрая да кажете, че това е бюджет на измамата, означава, че сте управлявали с измама", каза той.

"Не може един бюджет до средата на годината, а след това друг. Така никъде не се прави", отбеляза Джевдет Чакъров от ДПС. 

"Това са възможностите – избори през ноември, подготовка на бюджет и приемане януари, февруари. След това актуализация, за да се заложат реформите", обясни в отговор Антон Тонев от "Продължаваме промяната". Според Елена Гунчева от "Възраждане" предлаганият бюджет е разочароващ за разходите. Отново за здраве се отделя по-малко, отколкото в ЕС.

Увеличение на клиничните пътеки с 20-25% искат от болничната асоциация

За подкрепа от държавата заради високите сметки за ток и парно през последните месеци настояват отново от Българската болнична асоциаци...

"Разходите се увеличават и това е стъпка в правилната посока. Дотук с положителните страни – това не е бюджет на реформата. Не подобрява нещата за хората", посочи от своя страна Лъчезар Иванов от ГЕРБ.

От ДПС обявиха, че няма да подкрепят бюджета за здраве, защото, по думите на д-р Хасан Адемов е "копи-пейст" на бюджетите на ГЕРБ от минали години. Д-р Адемов попита къде са приоритетите в здравеопазването, които не личат в този бюджет. "Тези 600 милиона в повече ги предлагаха и колегите от ГЕРБ, винаги се предлагат допълнителни средства заради увеличаването на минималната работна заплата, осигурителни прагове и пенсии. Бюджетът на служебния министър Стойчо Кацаров разполагаше със 120 милиона повече - къде са те?", попита депутатът от ДПС. И предположи: "Някой друг министър ги е ориентирал в друга посока сигурно".

"Въпреки увеличените разходи, в този бюджет няма никакви гаранции, че българските граждани ще имат по-добър достъп и качество на здравеопазване, а лекарите ще имат по-добри възможности и условия на труд и апаратура", обобщи Хасан Адемов.

Д-р Георги Михайлов от БСП и д-р Александър Симидчиев от ДБ репликираха, че здравната система ще се срути, ако мнозинството направи резки реформи, затова щели да вървят стъпка по стъпка и първата е тази да се постави акцент върху завишаването на средствата за извънболничната помощ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Наши ученици с пълен комплект медали от олимпиада по химия в Китай

Институт GATE към Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще си сътрудничи с Университета в Цукуба, Япония

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com