България е на трето място по насилие в училище в ЕС

34484
България е на трето място по насилие в училище в ЕС
Снимка: Getty Images / Guliver

Един от всеки двама ученици в средното училище е бил свидетел на насилие, а един от трима е жертва, сочат данни от проучване на Европейската мрежа срещу детското агресивно поведение. Изобилие от шокиращи примери на детско насилие показват пълните данни от проучванията в европейските страни.

Според екипите, провели проучването, на първо място в ЕС е Литва, на второ Естония, на трето - България и на четвърто място е Гърция.

Представители на неправителствени организации, психолози и лекари участват в конференция на Европейската мрежа в търсене на организиран начин за ограничаване на явлението "насилие срещу деца". Социалната среда и новите технологии са според експертите основните фактори за прогресивното нарастване на жестокото поведение от деца върху техни съученици.

Проект предвижда кои са най-застрашените от насилие и геноцид страни

Двадесет години след ужасите на геноцид в Руанда учени от университета в Сидни създадоха модел, който може да предвижда кои страни по с...

Психологическият портрет на децата, проявяващи насилие, обхваща не само личности с неприемливо поведение, но и деца, които извън училище не дават сигнали за скрита агресия. Една от мерките е присъствието на психолози в средните учебни заведения, които да работят съвместно с учители и родители.

Много от децата, върху които е упражнено насилие, се страхуват да споделят за инцидента с близки хора, което е сигурен път към депресии, споделиха опита си авторитетни специалисти.

Продължава кампанията срещу насилието в училище, която е с девиз ”Промени нещата и говори сега!" На конференцията участват и организации от България, които членуват в Европейската мрежа срещу насилието в училище, добавя още БНР.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com