Георги Бърдаров: Най-важната инвестиция през 21 век е тази в образование и интелект

3343
Георги Бърдаров: Най-важната инвестиция през 21 век е тази в образование и интелект
Снимка: Klett

Георги Бърдаров е един от онези хора, които винаги слушаш в захлас, винаги има какво интересно да разкаже, а ти какво да научиш. Оратор, географ, преподавател, писател, всичко това е той. Човек натрупал богат опит и знания в множество сфери и вероятно точно това прави всяка среща с него толкова увлекателна.

Възможността да се насладят на една от тези срещи имаха зрителите на първото есенно издание на Е-Академия, организирана от издателство Клет България, чиито гост беше той. По време на срещата Георги Бърдаров разкри повече за неговата гледна точка с темата “България, светът и бъдещето през погледа на географа и писателя”.

Дали времето, в което живеем днес е най-лошо? Дали новите поколения деградират с всяко следващо? Това са актуални въпроси, които всички ние се питаме и на които голямата част от обществото дава категорично положителен отговор. Доц. Бърдаров опроверга това убеждение само с два примера датиращи от преди 3000 години. Истината, е че ние съвсем не сме първите, а и преди хиляди години, хората са мислели, че живеят в най-неблагоприятното време и светът “не отива на добре”.

Като специалист по етно-религиозни конфликти, Георги Бърдаров даде повод за размисъл по още една наболяла тема и изрази своето мнение, а именно, че всички ние хомо сапиенси от всички епохи се раждаме абсолютно еднакви в същността си и всяка една идентичност - етническа, религиозна, дори и расова ни се насажда впоследствие с една единствена цел да бъдем манипулирани, използвани и насъсквани едни срещу други.

Изходът от България не е Терминал 1 или Терминал 2!

Той припомни на аудиторията, че отговорността за бъдещето на България е в нашите ръце. Чрез множество въздействащи примери той онагледи всички позитиви на страната ни, сподели кои са любимите му кътчета и как макар че е посетил много места по света, свободен се чувства единствено у дома си. Напомни за делата на светлите личности изпреварили времето си - Васил Левски, Вълчан Войвода, Евлоги и Христо Георгиеви, Анастас  Иширков, Димитър Пешев, които са истински повод за гордост. Сподели факт, който всички ние знаем, но често забравяме, че България се намира в 10-те процента държави в света с най-благоприятни природо-климатични условия.

Гост-лекторът обърна внимание и на стряскащите демографски характеристики, влошаващи се през годините. Страната ни е на предпоследно място в Европейския съюз по най-ниска продължителност на живот и има остър дефицит на младо активно население. Решение за тези показатели има и това е именно инвестицията в образование, човешки капитал и интелект. Пример в това отношение са държавите Ирландия и Финландия подобрили демографските и икономическите си показатели чрез политика насочена точно към подобряването на образователната система.

Финала доц. Бърдаров постави с посланието, че днес живеем в най-доброто време, в което имаме достъп до изключително разнообразна информация, в което можем да стигнем до почти всяка точка на света и да се развиваме във всеки един аспект. Това обаче, което му дава най-голяма сила и енергия е родният му дом.

Съдържателната и едновременно емоционална среща определено развълнува всички участници, които отправиха множество комплименти, благодарности и въпроси към гост-лектора.

Инициативата Е-Академия дава възможност да се докоснем до гледната точка на вдъхновяващи известни личности и да извлечем поуки за нашето личностно развитие в съвременния динамичен свят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com