Издръжката на студентите: Скромно увеличение за някои, за други - повече

2284
Издръжката на студентите: Скромно увеличение за някои, за други - повече
Снимка: iStock

Само със 7 лева се увеличава базовият норматив за издръжка на обучението на един студент - от 693 лв. на 700 лв., което е 1%, пресмята в. "Сега" на база преходните разпоредби към постановлението за изпълнение на държавния бюджет за тази година.

Базовият норматив е основата за издръжката, давана от висшите учебни заведения на студените. Нещата зависят и от съответния коефициент на съответното професионално направление. Най-ниският коефициент например е за направленията икономика, администрация и управление и туризъм - 1.60, който умножен по 693 лв. прави 1108 лв. за издръжка на един икономист. Сега тази сума се увеличава до 1120 лв.

България и Северна Македония с общи стипендии за студенти и докторанти

Студенти от България и Северна Македония ще могат да се обучават безплатно във висше училище от съседната държава. Всяка година правите...

Специалностите в областта на социологията, филологията, историята, философията, психология, право и т.н. са с коефициент 2, т.е. тяхната издръжка ще се повиши от 1386 лв. на 1400 лв. При друга група направления - като математика, информатика, биологически, химически и физически науки, електротехника, машинно инженерство, комуникационна и компютърна техника, енергетика, архитектура, металургия и др. - повишението на издръжката на един студент е от 2079 лв. на 2100 лв.

Съществена разлика от 1 април ще има единствено за направленията от областта на изкуствата - музикално и танцово изкуство, театрално и филмово изкуство, теория на изкуствата и изобразителни изкуства. При тях се увеличава коефициентът - от 5.30 на 7.2, т.е. издръжката скача от 3762 лв. на 5040 лв. Защо точно при изкуствата има такъв скок не е ясно.

Най-голямо увеличение на бюджета за 2022 г. в сравнение с 2021 г. ще получат три-четири университета. Техническият университет в София може да разчита на 64 млн. лв. трансфери от държавата за издръжка на обучението на студентите, за социално-битови разходи и за присъщата на вуза научна и художествено-творческа дейност , докато досега бюджетът му бе 59 млн. лв. Софийският университет пък ще получи 91.7 млн. лв., докато 2021 година имаше 85 млн. лв. Бюджетът на Пловдивският университет се увеличава от 30.7 на 35 млн. лв., а на Русенския - от 18.1 на 22.1 млн. лв. За БАН бяха планирани 119 млн. лв. - само 2 млн. лв. повече от 2021 година, но заради протестите на учени от кабинета взеха решение да прехвърлят 20 млн. лв. от бюджета на прокуратурата към този на академията. А главният прокурор Иван Гешев се обърна към Конституционния съд заради това, макар че в медийна изява обяви, че БАН заслужава не 20 млн. лв., а 200 млн. лв., но не е това начинът за попълване на бюджета им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Безплатни упражнения и правила по БЕЛ за зрелостниците: Ето къде

За явяване на матура за поправка ще се плаща такса

За първи път: Откриват филиал на български университет зад граница

Наша ученичка с публикация в най-авторитетния форум за изкуствен интелект

Перспективи и възможности в IT сектора – интервю с Валентин Змийчаров

Директор на столично школо: Училището има основната цел да подготвя добри и щастливи хора

Ясно е каква ще е държавната гаранция при кредитите за студенти и докторанти

Кабинетът отпусна милиони за модернизиране на университетските библиотеки

След данните за фалшиви дипломи: Прокуратурата откри престъпления в ЮЗУ

Галин Цоков: Средствата за образование дават резултати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование