Какво представлява дуалната система

279670
Какво представлява дуалната система
Снимка: Getty Images/Guliver

Вече стана ясно, че в българското средно образование ще бъде въведена дуалната система, широко разпространена в Западна Европа. Това неминуемо ще доведе до осезаеми промени в българския образователен модел.

Какво всъщност представлява дуалната система обаче?

Клисарова: Дуалната система предотвратява отпадането на ученици

Дуалната система предотвратява отпадането на ученици от учебния процес, защото те прекратяват обучението си предимно по социални прич...

Дуалната система е форма на обучение в средното образование, в която същевременно се натрупва и практически опит. Тя включва професионално обучение, което се осъществява паралелно на две места - в професионално училище и в предприятие.

Дуалното обучение се прилага в страни като Германия, Австрия, Швейцария, Франция, Дания, Холандия, Китай и др. Навсякъде, където системата работи ефективно, се наблюдават устойчиво ниски нива на младежка безработица.

Професиите, в които учениците могат да се обучават чрез дуалната система, се определят чрез закон от всяка държава.

Най-общо обаче, дуалното обучение покрива широк спектър от професии като механик, технически чертожник, настройчик на машини , заварчик, електротехник, стругар, шлосер, продавач-консултант, застраховател, банков експерт, финансов консултант, шивач, складов специалист, асистент проекти, екскурзовод, брокер на недвижими имоти и др.

Финансирането е смесено – публично (училището) и частно (предприятието).

Учениците се обучават от 3 до 5 дни седмично. Част от обучението са лекциите в професионални гимназии, като се преподава почасово или в блок от занимания.

Цялото обучението трае 2 - 3 години. Обучаваните посещават 1 - 2 дни в седмицата професионалното училище, а останалите 3 - 4 и свободните от занятия дни прекарват в предприятието. Има опция и за блоково обучение - 3 месеца в училище и 3 месеца в предприятието, но тя се прилага сравнително рядко.

По средата на обучението се полага междинен изпит. Резултатът от него няма отношение към крайния резултат. В края се полага заключителен изпит. Изпитите се организират и провеждат от компетентните комисии.

В края на обучителния си период учениците получават свидетелство, което се подписва и от предприятието.

В Германия


Германският дуален модел е един от най-добре работещите. В Германия има 350 официално признати направления за практическо обучение, които са в основата на други 20 000 сертифицирани професии.

Германските ученици са задължени да посещават професионалните училища, които са част от процеса на обучение, по 12 часа на седмица. Там те получават инструкции, разяснения и теоритична информация в специализирани часове. Обучаващите се прекарват 3-4 дни в компанията си и 1-2 дни в училище.

Всяка компания, която иска да приеме стажанти, трябва да отговаря на строги изисквания. Когато обучението започне, за учениците задължително отговарят ментори, определени от компанията.

По средата на обучението се минава междинен тест, който има за цел да определи нивото на всеки ученик. Накрая обаче се държи финален изпит пред специална комисия. След успешно полагане на изпита, учениците получават сертификат.

Във Франция

Във Франция учениците разделят времето си чрез следните възможни системи:

- 2,5 дни в училище, 2,5 дни в предприятието
- 1 седмица в училище, 1 седмица в предприятието
- 6 месеца в училище, 6 месеца в предприятието

Френските компании също са длъжни да определят обучител и ментор, който да отговаря за учениците. Стажът е платен, като заплащането е процент от минималната работна заплата.

Дуалната система, естествено, има и недостатъци. Те са свързани с високите разходи за обученията; с резервите на предприятията и компаниите заради строгите регулации и изисквания към тях; с недостатъчната подготовка в някои случаи на учениците спрямо практическия опит на професията, която трябва да усвоят и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование