Клисарова откри проблема с учебниците - авторските права пречели на МОН

33461
Клисарова откри проблема с учебниците - авторските права пречели на МОН
Снимка: БГНЕС

Това, че сега има четири буквара не направи децата по-грамотни. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова по време на срещата си с представители на гражданското общество и неправителствените организации, предаде БГНЕС.

Проф. Клисарова обясни, че има проблем с учебниците и той идва от това, че всяко издателството има собствен учебник, но МОН не може да гарантира качеството на учебниците, защото не разполага с авторските права.

"Наредбата за единен учебник ще бъде качена на страницата на МОН и всеки ще може да се включи в обсъждането. Така, ако разполагаме с авторските права, ще можем да променим съдържанието им", заяви министърът на образованието. Тя обясни, че по този начин няма да има разминаване в съдържанието. Освен това учебниците ще бъдат напечатани на по-лека хартия и няма да тежат в раниците на подрастващите.

Според проф. Клисарова учебникът трябва да бъде единен, а учебните помагала – различни и съобразени с различното ниво на развитие на децата в различните групи.

Министърът на образованието поясни, че е поставила и въпроса за регламентирането на дисциплината.

Относно науката тя подчерта, че през изминалата година МОН е платило 8 млн. лева глоба, защото сесията във Фонд "Научни изследвания" е била неправилно проведена. "През тази година променихме и съгласувахме начина за кандидатстване", обясни проф. Клисарова и се похвали, че сесията на фонда за тази година вече е факт, като заделените средства за наука са близо 11 млн. лв. Министърът на образованието припомни, че ще има 237 млн. евро само за наука и само за България.

Проф. Клисарова увери, че МОН работи в тясна връзка с работодателските организации и вече три магистърски програми в Техническия университет са поръчани и финансирани от бизнеса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование