Комисията прие на второ четене и актуализацията на бюджета на НЗОК

2239
Комисията прие на второ четене и актуализацията на бюджета на НЗОК
Снимка: БГНЕС

Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на второ четене актуализацията на бюджета на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) за 2021 година.

Бюджетът на Държавното обществено осигуряване (ДОО), приет от комисията малко по-рано днес, както и бюджетът на НЗОК, ще бъдат гледани в зала на извънредно заседание във вторник.

Актуализацията на бюджета е около 200 млн. лв. в здравното министерство и около 134 млн. в НЗОК. Сега добавиха още 4 млн. лв. Това обясни зам. - здравният министър Димитър Петров, след като актуализацията на бюджета на НЗОК беше приета.

"Ние ще предложим още 32 млн. лв. на второ четене към бюджета за министерството - от тях около 24 млн. за закупуване на" Ремдесивир" и около 5-6 млн. за лични предпазни средства и отделно около 2 млн. за антигенни тестове", посочи Петров.

Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев обясни, че са се появили много неверни твърдения, свързани с методиката за заплащането на допълнителните средства за работещите на първа линия. 

"Методиката е подписана от БЛС и от надзорния съвет на НЗОК. Там са разписани следните условия. Ако работите пълен работен месец на пълно работно време получавате 1000 лв. Ако работите половин месец, получавате по-ниската сума. Това е за лекарите в болничната помощ", обясни той.

Той уточни, че на консултант, извикан в ковид отделение му се зачита цял ден, а не минути.

"Освен това предложенията за плащанията идват от директорите на лечебните заведения. НЗОК само проверява дали са нормални изчисленията и да заплати съответната сума", подчерта Салчев. 

Салчев каза, че другата група лекари са общопрактикуващите.

"Има скала според заболеваемостта каква сума да получават от тези 1000 лв. Не са доволни от тази скала, но днес БЛС и надзорният съвет са влезли в разговори и трябва да договорят нов тип скала", каза той.

Шефът на касата припомни, че при специалистите в извънболничната помощ е било предвидено към МЦ и ДКЦ-тата да се плащат 30 000 лв., за т. нар. триажни центрове.

"Ако се приеме методиката и се позволи те да диагностицират и лекуват леките и средно тежките случаи, тогава ще продължим със заплащането по 25 лв. за два прегледа до 10 дни от специалистите в ДКЦ-тата", обясни Салчев. 

Шефът на НЗОК: Всички пари за заетите на първа линия са изплатени

"Всички суми за заетите на първа линия в борбата срещу коронавируса, са преведени от Здравната каса от януари до момента. Всички остана...

Стана ясно, че голяма част от тези 200 млн. лв. са трансфер към Касата за тези плащания.

"Ние плащаме подобни суми на спешните центрове и РЗИ-тата. Там от около 1 месец нещата са изчистени и няма проблеми. Имахме подобни изпълнения и там - някой беше заблуди спешните центрове, че ще им изчисляваме едва ли не минутите за досег до ковид болни. Такова нещо в методиката няма", заяви той и добави, че самите шефове на центровете са подивели персонала по някакви причини. 

В отговор на въпрос зам. - министър Петров каза, че в бюджета на министерството не са заложени пари за повече от 2 млн. ваксини. 

"Когато някой е поръчал почти 14 млн. ваксини и е договорил цена от 10 лв. за поставяне би трябвало да заложи в бюджета на собственото си министерство тогава 140 млн. лв. Тези пари не са заложени. Без актуализация ние не само не можем да направим трансфер, но и да платим на РЗИ-тата ", каза той и добави, че същият проблем са имали и с" Ремдесивир"-а, за който са имали пари до юни месец. 

Той успокои, че вече всеки ден се получават пратки от по 1700 бройки от медикамента и увери, че вече имаме запас от него.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com