Красимир Вълчев: Целта ни е максимум присъствено обучение на ученици и студенти

2986
Красимир Вълчев: Целта ни е максимум присъствено обучение на ученици и студенти
Снимка: БГНЕС

"Целта ни е максимум присъствено обучение. По всичко изглежда, че през стартиралата учебна и академична година пандемичната ситуация ще продължи, през цялата година. Все пак тази година ще бъде по-ефективна от миналата, защото очакваме цялата година обучението да бъде присъствена". Това каза за БГНЕС министърът на образованието Красимир Вълчев преди началото на тържествената церемония по отбелязването на 20 години от създаването на Националното представителство на студентските съвети в Република България.

"Вероятно ще имаме прекъсване в училища, както сме имали и предишни години, когато дойдат сезонните грипни вируси. Много вероятно е тази година да не ни се разминат, но това няма да бъде ваканция както предходните години, а ще бъде обучение в електронна среда", категоричен бе министърът.

Красимир Вълчев: Очакваме значителен ръст на средствата за образование

Значителен ръст на средствата за образование от догодина прогнозира просветният министър Красимир Вълчев, предаде БГНЕС. "Оптимист съм...

Красимир Вълчев припомни, че учебната година за учениците е стартирала с 0,5% паралелки, които са работили в електронна среда. „Това означава 5 на 1000. Ако се задържи този средно дневен брой заразени вероятно това ще бъде и числото, т.е. 5 паралелки няма да учат, 995 ще учат“, обясни министърът. 

Той добави, че ако в началото е имало единични случаи на заразени в системата на средното образование, то сега имаме два случая, в които може да се говори за превръщането на училище в гнездо на заразата. „За първи път или втори път, след случая в Габрово може да говорим, че вече имаме гнездо на разпространение вътре в училището. По добре е да излизат отделни училища, различни паралелки в обучение в електронна среда, но цялата система да остане отворена“, категоричен е Вълчев.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов, който също присъстваше на церемонията увери, че към момента ситуацията не изисква затягане на мерките. „Не предвиждаме затваряне под каквато и да е форма. Не предвиждаме увеличаване или затягане на мерките. Числата са такива, че към момента ни дават сигурност, че мерките към настоящия етап работят“, увери той и добави, че голяма част от заразените нямат нужда от болнично лечение. „Процентите на заетост на леглата позволяват мерките да не бъдат пипани. Никой не готви нищо за затваряне“, категоричен е проф. Ангелов.

Интересен факт е, че самият той е бил част от НПСС и негов втори председател. Проф. Ангелов беше удостоен с почетна грамота за заслугите му като част от организацията и успехите, които са били постигнати по негово време.

Красимир Вълчев: Ученическите екскурзии - до 1 седмица и с предпазни мерки

По повод отпадането на забраната за провеждане на училищни екскурзии, министърът на образованието Красимир Вълчев заяви, че не се препо...

Новоизбраният председател Даниел Парушев каза, че за 20 г. организацията е постигнала изключително много и припомни, че тя е била учредена през 2000 г. в Свищов. „Това е единствено законоустановена организация в България. Има я в Закона за висшето образование, което може да ни подскаже, че това е организацията, която защитава правата и интересите на студентите“, заяви Парушев и уточни, че те винаги ще влияят върху процесите в държавата. Той уточни, че НПСС е създадена в края на март, но заради пандемията отбелязването на годишнината е било отложено за 5-ти октомври, които не е случаен ден, защото се отбелязва Международния ден на учителя.

„НПСС има много добра комуникация с МОН. Успяхме да получим 98 млн. за студентските общежития и 2 млн. за стипендии и вдигане на размера от 150 на 180 лв.“, посочи Парушев и каза, че управляващите се вслушват в гласа на организацията. От своя страна министърът на образованието потвърди, че имат добра комуникация  и НПСС е  основен партньор в системата на висшето образование.

„Всички теми, които обсъждаме касаят днешните и утрешните студенти. Те участват активно във всички разговори, свързани с промените в системата на висше образование, разговорът за бъдещето на висшето образование. За 20 г успяха да се утвърдят като важна организация в системата на висшето образование. Направиха много по отношение на това да се чуе гласът на студентите, много по отношение на студентския академичен спорт, организират универсиади, участва във всички академични органи на управление, което е много важно“, обясни още министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование