Кунева: Към 15 септември ще имаме всички образователни стандарти

3411
Кунева: Към 15 септември ще имаме всички образователни стандарти
Снимка: БГНЕС

Към 15 септември ще имаме всички образователни стандарти, представени пред Вас, като изключим стандарта, който е свързан с финансирането, защото той се отнася към новата финансова, а не към новата учебна година.

Това каза министърът на образованието и науката Меглена Кунeва по време на представянето пред издателите на одобрените от учителите учебници по история и цивилизация за V клас, предаде Фокус.

„Всички останали стандарти ще бъдат налице, знаете, че те са мини-закони“, допълни тя.

„Проведохме зрелостните изпити, Националното външно оценяване по един начин, който спести укори от организационна гледна точка“, коментира министърът. „Проведохме много труден за всеки екип на министерството процес на избор на нови директори. Казвам избор, защото те минаха изпит, който мина без напрежение и скандали, което трябва да бъде отбелязано като един от позитивите за новата учебна година“, посочи Меглена Кунева.

„Друго, за което искам да кажа няколко думи, е свързано с нашата работа с издателите. Още в началото, когато моят екип пое задачите пред министерството, това беше един от отворените и много заплашващи нормалното започване на учебната година въпроси“, обясни министърът. „С издателите се разбрахме, както колко е важно да направят крачката и да бързат достатъчно, така и да направят всичко възможно, включително и оттеглянето на жалбата им пред Върховния административен съд, за да може да сме спокойни, че сме на една и съща страница от учебника и разбираме по еднакъв начин важността и необходимостта от съвместни действия“, каза още Меглена Кунева.

Имаме вече 6 учебника по история и цивилизация, заяви Кунева. „Това са първите учебници по новата учебна програма. Получили са над 90% одобрение от учителите, които ще преподават за първи път по новата учебна програма“, допълни тя. „Притеснявах се дали ще има достатъчно конкуренция и хора, които ще направят тази толкова трудна крачка“, коментира министърът и уточни, че по новата програма усилията са насочени към първи и към пети клас.

„Одобрените проекти са на издателствата „Анубис“, „Булвест 2000“, „Даниела Убенова, Даниела Биланска“, „Просвета плюс“, „Просвета София“ и „Св. Георги Победоносец“, поясни Меглена Кунева. „Издателствата са създали добра организация и искам да ги помоля пред Вас да поемат обществена задача, знам, че времето е много кратко, но непрекъснато водим разговори на тази тема - колкото може по-близо до 15 септември учебниците да бъдат на чиновете на децата. Това ще означава, че наистина сме мобилизирано общество“, посочи тя.

„От тук нататък учителите ще решат в тяхното училище, в техния клас за тази конкретна година кой от учебниците ще предпочетат“, допълни образователният министър. „Нашата основна задача за тази година е обучението на учители, мотивацията на учителите и възможността те да изявят най-доброто от себе си. Продължавам да твърдя, че системата ще бъде стабилизирана и развита през качеството на преподаването, което означава качеството на българския учител“, каза още Меглена Кунева.

МОН: Готов е стандартът за профилираната подготовка

Държавният образователен стандарт за профилираната подготовка е готов и качен на сайта на Министерството на образованието и науката з...

Ще направим и невъзможното, за да бъдат учебниците готови до 15 септември и да опровергаем негативизма на българския народ. Това каза заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов.

„Убеден съм, че за издателите от тук нататък предстои много тежка 15-дневна работа. Учебниците първо трябва да бъдат заявени от страна на всяко едно от училищата, след това да бъде направена обобщена заявка, да се сключи договор и към 5 септември издателите да знаят колко комплекта от всеки един от представените шест трябва да отпечатат“, посочи той и уточни, че в периода от 5 до 14 септември учебниците трябва да бъдат отпечатани и доставени по места. „В оценяването на тези учебници имат ангажимента и задължението да участват всички преподаватели, които преподават в съответния етап“, обясни Диян Стаматов. По думите му броят на неучаствалите в оценяването на учебниците учители е под 8%.

„Одобрението от тук нататък за всяко едно училище става от целия екип учителите. След това педагогическият съвет взима окончателното решение и директорът попълва заявката“, коментира зам.-министърът. Той уточни, че проектите за учебник по история и цивилизация за V клас са били общо 8, от които министерството е одобрило 6. „Одобрените учебници от министерството са одобрени и от учителите“, каза още той.

Броят на училищата, където е извършено самото оценяване на учебниците, е 1708, което е един изключително висок резултат на участващи учебни заведения, допълни Стаматов.

„Общият брой на учителите от цялата страна, които преподават история и цивилизация в прогимназиален етап и които трябваше да извършват оценяването на проектите, е 2139. В това оценяване действително са участвали 1942 учители“, допълни той. „За първи път правим такъв начин на оценяване. Скалата изискваше да бъде прескочен праг от 50% за оценяване на всеки един от учебниците“, обясни Диян Стаматов. „Прекрасното е, че всички допуснати от комисията за одобрение, съставена от експерти и преподаватели на висши учебни заведения, 6 комплекта учебници са получили изключително високо одобрение“, коментира той. „От тук нататък и шестте издателства биха могли да бъдат поставени на равни начала занапред“, посочи зам.-министърът. „Учебните тетрадки не са безплатен елемент от комплекта на учебниците“, каза още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com