Кунева приема идеята на Цацаров за забрана на бурки в училищата

3141
Кунева приема идеята на Цацаров за забрана на бурки в училищата
Снимка: БГНЕС

Министърът на образованието Меглена Кунева подкрепя идеята да бъде забранено носенето на забрадки в училищата.

На среща с над 400 преподаватели и директори на училища от областите Хасково, Кърджали и Стара Загора тя обсъди проблемите в предучилищното и училищно образование, както и как да бъде приложен новият закон, който влиза в сила от 1 август, предаде БНР. 

Кунева: Туризмът е важен, но не са ни нужни висшисти за тази работа

Много често се чуват коментари, че България е туристическа страна и затова трябва да има много подготвени кадри в туризма. Да, това е т...

Кунева подкрепя идеята на главния прокурор Сотир Цацаров да се забрани носенето на бурки в училищата. "Аз смятам, че е прав. Това се направи във Франция през закон. Имаше много големи обществени обсъждания. Аз смятам, че ние сме толерантен и отворен народ, но има ситуации, в които трябва да преценим всяка наша стъпка", каза образователният министър. 

Новият буквар няма да е готов за 15 септември, а учебникът по история за петокласници ще излезе от печат едва през ноември, обяви още Кунева.  

"Учебникът не е вече център на вселената в учебния процес. Центърът на тази учебна вселена е учителят. Той е този, който ще избере начина, той е този, който ще избере подхода, който ще избере средствата", каза тя.

Забавянето на някои учебници по новата програма през идната учебна година е неизбежно, посочи, цитирана от БГНЕС. 

Кунева: Намаляват децата, искащи да учат религия

Драстично е намалял броят на децата, желаещи да изучават религия. Това стана ясно от думите на министъра на образованието Меглена Куне...

Кунева заяви, че пред нея като министър имало два варианта – или да отложи реформите с новия закон за образованието, или да поеме риска от известни неуредици, но промените в училище да започнат още следващата учебна година. Тя е убедена, че българските учители ще се справят с предизвикателствата и новият закон ще доведе до професионален подем, а не до сътресения в системата. Според Кунева новият закон дава много повече свобода на учителите и в центъра на образователния процес вече няма да е учебникът, а учителят. 

По-рано Кунева заяви, че ако законът за предучилищното и училищното образование се отложи с една година заради ситуацията с учебниците за първи и пети клас, се отлагат и всички останали аспекти на реформата. Това ще доведе до отлагането на квалификациите за учителите, и за допълнителните обезщетения за пенсиониране, които са предвидени в закона.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование