Куп промени чакат директори и учители през лятото, на много места има глад за преподаватели

10276
Куп промени чакат директори и учители през лятото, на много места има глад за преподаватели
Снимка: БГНЕС

Очертава се горещо лято за българските учители и директори.

Образователното министерство обсъжда промени на междучасията и нови, по-късни дати за провеждането на националното външно оценяване в седми клас.

Учениците са категорично против съкращаването на кратките междучасия, защото и голямото не им стига да се нахранят и освежат, а директорите са на мнение, че времето няма да им стигне, за да започнат новата учебна година подготвени по новите правила.

Защото учителите са последна дупка на кавала

След празничната офанзива на мащабното зрелище "Учителски събор", нашето болнаво средно образование полека-лека се връща към обичаната ...

С началото на новата учебна година, училищата трябва да сменят имената си.

Това се налага заради влизането в сила на новия училищен закон от първи август. С него се въвеждат единни наименования на училищата, които до момента всеки кръщаваше както си иска. Една от най-популярните абревиатури СОУ (Средно общообразователно училище) вече ще бъде СУ (Средно училище), разясни по-рано заместник-образователният министър Диян Стаматов. Гимназиите също вече ще носят абревиатурата ПГ - Профилирана гимназия.

Промяната е залегнала в стандарта за институциите в системата на образованието.

Според Стаматов целият период на преобразуването на училището ще трае около 30-40 дни, защото е свързан и с промяната на банкови сметки и печата на учебното заведение.

Трудовите договори на учителите няма да бъдат прекратявани, но в тях вече също ще бъде нанесено новото име на училището. Промяна няма да има за основните школа, които, както и досега, ще се съкращават на ОУ. Те обаче могат да решат да се преобразуват, като станат или начални, или обединени - до 10 клас, или дори средни до 12 клас. Това ще зависи от капацитета на всяко отделно училище, пише "Стандарт".

Учителските заплати в България - на опашката в цяла Европа

Горещата тема в образованието от последните седмици са учителските заплати. След като ресорният министър Меглена Кунева и синдикалистът...

Директорката на столичното 35-о основно училище "Добри Войников" Ана Калчева казва, че реформите са били належащи и дори малко закъснели.

Има тенденция директорът да решава какви да бъдат междучасията според условията на учебния процес в съответното училище. Част от междучасията могат да се намалят, за да се съкрати учебният ден за втора смяна, посочи тя с уговорката, че ако учениците са на кабинетна система, съкращаването на междучасията би било неудачно.

Относно изместването на датите за външното оценяване Калчева подчерта, че в момента то се провежда малко рано, защото децата имат да учат и след него, те са взели основния материал, защото малко са препускали по него, но е необходим и преговор на този материал преди матурите. При големите ученици изместване на датите и по-късно провеждане на матурите не е добър вариант, защото кандидатстването в чужбина изисква по-ранно подаване на документи от страна на учениците, уточни още училищният директор пред БНР.

След успешно приключване на учебната година децата ще могат да се представят по-добре и на външното оценяване, така Емилия Богданова, директор на Френската езикова гимназия в София, коментира варианта за по-късно провеждане на матурите в седми клас. Богданова също оцени реформата като необходима, но нарече времето за усвояване на новите изисквания и за документална адаптация много малко.

Лазар Додев, който оглавява дирекция „Организация, контрол и инспектиране“ в МОН посочи, че и досега е била валидна практиката за регулиране на междучасията, като има и успешна практика за стъпаловидно разполагане на междучасията между различните часове.

Бъдещите ни учители не смятат, че трябва да знаят много в конкретни области

Учещите "Педагогика" в България не уважават достатъчно бъдещата си професия, защото я подценяват. Оказва се, че бъдещите учители не се ...

Външното оценяване в седми клас ще се провежда около 15-20 юни, а не както беше досега през месец май, стана ясно още от думите на Додев:

"Не може да бъде взет целият материал, да се мине и през периода на учебните часове за обобщаване на учебното съдържание, тогава да се провеждат външни оценявания и държавните зрелостни изпити. Аз смятам, че наистина по-добрият вариант е да бъде в средата на юни. Доста рано е например за седми клас в средата на месец май при положение, че учат до средата на юни", поясни още той.

Цвета Брестничка от Асоциация „Родители“ изтъкна, че големият проблем с малките междучасия идва от двусменния режим на обучение в училищата, който се е превърнал в природен закон, а това според нея е неудачна практика, която трябва да бъде прекратена.

Междувременно стана ясно, че недостиг на преподаватели има в голяма част от страната. Най-голяма е кризата за учители по математика и информационни технологии. Започнаха да текат конкурсите и за школски директори, където се търсят нови попълнения на мястото на излезлите в пенсия педагози.

В Бургас например се търсят масово биолози и химици, пише изданието Uchiteli.bg. Няма и желаещи учители да преподават чужди езици по селата. Добрата новина е, че в пиринския край обаче не страдат от липса на преподаватели.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование