Къде се намира най-старото училище в България

46442
Къде се намира най-старото училище в България
Снимка: Actualno.com/Веселина Божилова

Първите училища в България са основани през IX век от княз Борис при пристигането на учениците на Кирил и Методий в България. Това са Преславската и Охридската книжовни школи, чиято цел е обучаване на българските духовници в грамотност с новата азбука.

Килийни училища

През XV – XVIII в. единствените училища са килийните. Килийното училище е вид начално училище с църковно-религиозна насоченост. Най-напред възникват при църкви и манастири. Появяват се и домашни килийни училища, основани предимно от светски лица в частни сгради. Първите учители са монаси и свещеници, по-рядко - грамотни занаятчии или търговци. Обучението се води на гръцки, църковнославянски или и на двата език. Децата се учят на четене, писане, елементарни познания по аритметика, псалтир, църковно пеене. Понякога обучението се комбинира с изучаване на определен занаят.

Гръцко-български училища

Още: Беларуските училища с нов предмет: Как се разпитват чужди военнопленници (СНИМКА)

През Възраждането започва да се заражда занаятчийската класа, която трябва да общува не само в пределите на България, но и извън нея. За да развива своята търговска дейност, българите трябва да пишат в търговските си тефтери, да говорят чужди езици. Това води да създаване на гръцко-българските училища. Гръцко-българските училища са светски и в тях се преподава математика, философия, природознание. Обучението се извършва на гръцки език, но е включено и изучаването на български език. Първото елино-българско училище е открито в Котел през 1812 г. от Антон хаджи Кринчев и Райно Попович.

Взаимни училища

Взаимните училища са светски училища, в които се преподава по “взаимоучителен метод”. За първи път този метод се популяризира от Петър Берон в предговора към Рибния буквар (1824 г.) Следвайки този принцип, на 2 януари 1835 г. Васил Априлов открива първото българско взаимно училище. Училището е основано с дарения на родолюбивите габровци Васил Априлов, Никола Палаузов, Васил Рашеев и др.

По своя характер взаимните училища са светски, а преподаването се извършва изцяло на говорим български език. Учениците изучават граматика, нравоучение, хигиена, естествознание, география, история, аритметика и вероучение. За пръв учител е назначен големият възрожденски просветител Неофит Рилски, който още през 1834 г. прави таблиците, чрез които се води обучението. Той подготвя и отпечатва българска граматика, а Васил Априлов и Никола Палаузов изпращат от Русия книги, учебници, учебни пособия.

Затова най-старото училище в България се намира в Габрово.

Априловската гимназия

Още: Стъпка по стъпка: Как се постига истинско ученическо самоуправление?

Националната Априловска гимназия в град Габрово е наследник и правоприемник на Първото светско училище, което от 1835 г. без прекъсване обучава ученици. Сградата на Националната Априловска гимназия е дело на Уста Генчо Кънчев. Основният камък е положен през 1851 г., а през 1872 г. е окончателно завършена. От 1872 г. Габровското училище прераства в Първата пълна гимназия в българските земи.

На 20 юли 1889 г. при тържествено отбелязване на 100-годишнината от рождението на Васил Априлов, с указ на княз Фердинанд, гимназията е преименувана в “Държавна мъжка Априловска гимназия” до 1923 г. През 1897 г. по повод 50 години от смъртта на Васил Априлов, с шествие от Галац до Габрово костите му и надгробният му паметник са тържествено пренесени в Габрово. Благодетелят е препогребан в двора на гимназията.

Априловската гимназия днес

През 1992 г. след превръщането му в държавно училище, получава сегашното си име Национална Априловска гимназия. По това време тя се помещава в сградата на Математическата гимназия. През 1996 г. е прието решение училището да се върне в историческата си сграда в центъра на града, в която преди това се помещава Националният музей на образованието, основан през 1973 г. През 1998 г. е открита обновената историческа сграда на Априловската гимназия като действащо училище. В момента Музеят на образованието се помещава в западното крило на същата сграда.

Днес в гизнацията се приемат ученици в 3 езикови и 2 хуманитарни паралелки. През годините “априловци” са били лауреати на престижни национални и международни ученически състезания.

Априлови дни на културата

Още: Катастрофата в образованието: Не изпитваме учениците по правилния начин, смята премиерът (ВИДЕО)

От началото на 1990-те години Априловската гимназия е организатор на Априловите дни на културата, които се провеждат ежегодно през втората половина на май. Включват ученически семинари, театрални представления, концерти, литературни четения. Традиционно дните на културата приключват с изпращане на абитуриентския випуск. 

Умира Васил Априлов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Вижте оценките от външното оценяване на 10. клас за 2024 г.

Българският INSAIT изпревари Kеймбридж, Корнел и Технион на знаков AI форум

Отговорите на външното оценяване за 7. клас по математика за 2024 г.

Седмокласници се явяват на матура по математика

Над 5000 безплатни летни занимания предлага МОН за учениците

Служебното правителство отпусна стипендии на още стотици ученици

Отговорите на външното оценяване за 7. клас по български език и литература за 2024 г.

Резултатите от матурата по БЕЛ за 7 клас: МОН каза кога се очакват

Седмокласниците се явяват на матура по БЕЛ

Матура в жегата: 59 000 седмокласници се явяват на НВО по БЕЛ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com