Масово родителите виждат учителя само на родителска среща

2211
Масово родителите виждат учителя само на родителска среща

84% от родителите общуват с учителите на своите деца предимно по време на родителски срещи. 1/3 от майките и бащите познават неколцина или нито един от преподавателите на детето си, а едва 2 на сто от тях се обръщат към училищния психолог в случай на тормоз в училище. Това са част от резултатите от национално проучване, подготвено от изследователски център "Тренд" по поръчка на евродепутата Асим Адемов.

Изследването е част от подетата от него кампания "Да върнем родителите в училище", подкрепена и от МОН.

4835 родители не са записали децата си в детска градина или училище

Към момента налице са 4835 родители, които не изпълняват задължението си да запишат децата си, подлежащи на задължително предучилищно...

Проучването е направено през февруари т.г., като за целта са анкетирани 1000 родители на ученици от 5-и до 12-и клас. 81% от тях са заявили, че имат доверие на учителите, както и че са доволни "от училището, влиянието, което то оказва, материалната база и образованието, което детето им получава". В същото време обаче отговорите им свидетелстват за нарушена комуникация и липсващо доверие.

Само 29% от родителите познават всички учители на своя син или дъщеря. 7% не познават дори класния ръководител на детето си, сочи проучването. На въпроса: "Как общувате с класния?", 84% от родителите са посочили "по време на родителски срещи". "Имайки предвид, че родителските срещи не са много чести, можем да заключим, че става дума за тревожна периодичност на комуникацията", коментира Анастас Стефанов от "Тренд", цитиран от в. "Сега".

Изследването регистрира и предоверяване на родителите към децата относно всякаква информация от училищния живот. 77% от майките и татковците разбират за проблеми с ученето на своите деца от самите тях вместо от учителя им. Вместо да се обърнат към него, родителите първо опитват да оправят нещата вкъщи, след което се насочват към частни уроци - 1/2 от децата с проблеми преминават към уроци срещу заплащане, показва изследването.

3-ма от 10 родители не знаят дали детето им е ставало свидетел на агресия, а всеки 4-ти родител знае за подобен случай. При проблем с агресията 42% от родителите заявяват, че ще говорят с класния, 26% - че ще уведомят директора, 15% ще разговарят с детето си и едва 2% биха се обърнали към училищния психолог. Учудващо е, но 36% от родителите изобщо не знаят, че в училището им има психолог.

Родители поискаха повече учители и възпитатели в детските градини

Да бъде увеличен броят на учителите или възпитателите в детските градини поискаха родителите на среща с кмета Димитър Николов и заместн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com