Около 20 милиона плаща държавата за „мъртви души“ в образованието

4741
Около 20 милиона плаща държавата за „мъртви души“ в образованието
Снимка: БГНЕС

Около 20 милиона плаща държавата за така наречените „мъртви души“ в образованието. Това стана ясно от просветния министър Тодор Танев в студиото на „Лице в лице“ по bTV. Министърът коментира, че точната цифра ще стане ясна след откриването на учебната година на 15. септември.

Танев посочи, че в държавните училища има много фиктивни ученици като записани студенти и пенсионери с цел формиране на паралелки. Министърът изтъкна, че криминализирането на „мъртвите души“ е абсолютно задължително. „Аз затварям кранчето! Може би и затова съм неудобен“, допълни още Танев по темата с фиктивно пълните класни стаи.

Тодор Танев: Полицията каза, че за матурите не е имало теч от МОН

Защо говорим за нещо, което е минало, а не как ще го оправим? С този въпрос започна коментарът на образователния министър проф. Тодор Т...

По отношение на дискусията дали частните училища да получават държавна субсидия, Танев каза, че частните образователни институции трябва да решат дали ще се откажат от таксите, които събират, за да получават държавно финансиране.

Тодор Танев изтъкна, че новият Закон за училищното образование е от изключително значение за цялата образователна система. По неговите думи законът е осъвременен и в синхрон с образователните стандарти на останалите европейски държави. „Ако този закон влезе в сила, това дава гаранция, че ще се работи за детето, което е в центъра на образователната система“, допълни още Танев.

По въпроса за училищните ремонти преди началото на новата учебна година, просветният министър заяви, че текат текущи ремонтни дейности в не повече от 80 училища в страната, но дори и те да продължат след 15. септември, няма да се допусне да се пречи на учебния процес. Танев уточни, че ще има сериозни наказания, ако заради ремонти се пречи на занятията в училище.

Що се касае до ситуацията около Фонд „Научни изследвания“, Танев коментира: „Има хора, които казват: „Дръжте крадеца!“, а самите са крадци“.

Танев: Задължително е да има предмет гражданско образование

Имаме една чудесна идея в министерството – в момента заедно с швейцарци и австрийци обмисляме възможност за дуално образование. Т...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com