Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От 8 до 10 юли ще се подават заявления за първото класиране за прием в гимназиите

03 юли 2024, 15:02 часа • 1946 прочитания

От 8 до 10 юли ще се подават заявления за участие в първия етап на класирането в училищата с прием на ученици от осми клас, съобщават от Регионалното управление на образованието в София-град.

Как ще става кандидатстването?

Подаването на заявление за участие в първи, трети и четвърти етап на класирането ще бъде само по електронен път.

ОЩЕ: Матурата след 7. клас: По-високи резултати по математика, нивото по БЕЛ се запазва

Това може да стане: без чуждо съдействие от всяко електронно устройство с достъп до интернет, по което и да е време на денонощието; със съдействие на училището, в което ученикът завършва седми клас през профила на ученика в рамките на работния ден; със съдействие на друго училище (т.нар. училище гнездо), определено от началника на РУО-София-град, в рамките на работния ден.

Всеки ученик има персонален профил в електронната платформа и индивидуален код за достъп, напомнят от Просветното министерство.

За кандидатстване в професионалните паралелки е необходимо да има медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар на ученика.

Цялата необходима информация относно оценките ще бъде отразена по служебен път преди да се пристъпи към балообразуването и класирането. Поради огромния обем информацията се прехвърля поетапно и е възможно все още да не е видима в момента на попълване на заявлението за участието в първия етап на класирането, поясняват от РУО.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес