Пак противоречие за образованието - хем да се учи много, хем да не се зубри

1811
Пак противоречие за образованието - хем да се учи много, хем да не се зубри

Има понижение на знанията по математика сред учениците. Това призна заместник-министърът на образованието Диян Стаматов след краха на тазгодишните матури и огромния брой двойки по математика – 17 000 двойки на първия модул и 3000 двойки на втория модул.

Стаматов заяви, че матурите са правени на принципите на тестовете на „Пиза” – доста назад сме в тази класация, каза той, но не можа да каже къде. Трябва да се поставя акцент върху обучението по отношение на логиката. Това става с много усилия и много повторение, подчерта заместник-министърът на образованието. В противовес на думите си, Стаматов обаче каза пред Нова телевизия, че в матурата по математиката трябвало да се приложат формули, които не трябвало „да се зазубрят”.

Двойките ще намалеят, когато пари се дават за качество, не за количество

Децата, които са получили двойки по математика, са нормални, но остават сами вкъщи, седят пред компютъра и си губят времето. Това заяви...

Попитан защо има такава разлика в броя на двойките между първия и втория модул, след като първият е по-лесен, Стаматов обясни, че първият обхващал задължителен материал, а вторият е т.нар. избираем. Като се сумирали точките от двата модула, можело с добър резултат от втория модул „да се издърпа” оценката и тя да стане тройка, стана ясно от думите на заместник-министърът на образованието.

Концентрацията е много ниска, не се чете целенасочено - учениците не четат докрай условията на задачите и отговарят без да обмислят отговора си. Може би става въпрос за различни подходи за преподаване, опита да обясни Стаматов защо резултатите са толкова лоши. Следваме съветите на колегията – да има повече свободно време за наблягане на материала, да се намали обема на материала. Още тази година това почва с I и V клас, след това II, VI и VIII клас. Резултатите няма да са видими веднага, но ще видим след 4-5 години какво трябва да се промени, резюмира зам.-министърът на образованието.

Относно охраната на матурите Стаматов смята, че мерките са добри и необходими.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование