Петър Стоянович няма да се размине със съда заради хаоса с НГДЕК

44797
Петър Стоянович няма да се размине със съда заради хаоса с НГДЕК
Снимка: БГНЕС

Искът е от родители на ученици в НГДЕК. Той е срещу заповедта на Стоянович от 21 февруари тази година, с която бившият вече министър разпорежда НГДЕК да остане в сградата на бившето 13-то ОУ в София, на ул. "Св. Кирил и Методий" № 63, близо до Женския пазар. В заповедта не е упоменат крайният срок на пребиваване в тази сграда. Не е написано дали и от кога училището ще се върне в сградата си на ул. "Баба" в кв. "Модерно предградие".

НГДЕК никога няма да се върне в ремонтираната сграда на "Баба"

В началото на учебната година една от най-елитните гимназии в България НГДЕК не успя да стартира учебния процес, поради недовършени рем...

Тричленен състав на ВАС реши, че жалбата срещу заповедта не следва да се разглежда, защото родителите нямали „правен интерес” да оспорват. Сега обаче дело ще има, а освен отмяна на заповедта, родителите желаят и обезщетение от 2 хил. лева на човек заради неимуществени вреди. Това означава, че ако спечелят делото, родителите ще бъдат обезвъзмездени от държавата с общо 26 хил. лева – ищците са 13 души.

Какъв е случаят – Actualno.com многократно писа за проблемите на НГДЕК, но конкретно със заповедта на Стоянович има скандален момент. В рамките на само 11 дни той първо издава заповед НГДЕК да се върне в ремонтираната си по европейски проект сграда на ул. „Баба” в квартал „Модерно предградие” – на 10 февруари, а на 21 февруари издава друга заповед - за оставане на Женския пазар. Всичко това става, след като министър Стоянович е уведомен още през септември 2013 г. от Столична община с протокол, че сградата на ул.”Кирил и Методий” е опасна и се нуждае от сериозен ремонт. Представен му е и технически паспорт на сградата, който също свидетелства за плачевното й състояние.

Предупреждението е пренебрегнато от Стоянович, въпреки изрично настояване от директора на Националната дирекция за строителен контрол от декември 2013 г. Изготвената по поръчка на културното министерство експертиза, която потвърждава за пореден път през януари 2014 г. опасността и състоянието на сградата, е скрита от обществото с мотиви за конфиденциалност.


Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com