По 10 часа военно обучение в училищата

15893
По 10 часа военно обучение в училищата

Учениците от 9-и и 10-и клас ще имат военно обучение. Те ще имат по 10 часа годишно в рамките на часа на класния, пише Новинар.

Това е предвидено в Закона за резерва на въоръжените сили, който мина и през комисията по отбрана в парламента. Текстовете бяха гласувани с 11 гласа „за”, 5-има „въздържали се” и нито един против. Това бе повод военният министър Аню Ангелов да поясни, че това е добра оценка за качеството на закона. Още следващата седмица текстовете ще се разглеждат в планера зала на първо четене.

След края на заседанието на комисията Ангелов обясни, че някои депутати са искали часовете по военно обучение да бъдат увеличени. Според него обаче това не е нужно. До този извод се стигнало и след разговори с експерти от образователното министерство.

Така учениците от 9 и 10 клас ще бъдат обучавани какви са за задълженията на гражданите във връзка с отбраната. Те ще научат каква е структурата на въоръжените сили и как трябва да се действа ако страната е във военно положение.

В законопроекта е предвидено и граждански висши училища да могат да се организират курсове по начална или специална военна подготовка, издръжката им е изцяло за сметка на бюджета на отбраната. Студентите могат да се включат в тях изцяло на доброволен принцип.

Ангелов е представил и Стратегията за контингента ни в Афганистан. По думите му е логистичната подкрепа от страна на САЩ на мисията ни в Афганистан няма да намалее, докато не започне и свиването на контингента. Все още няма конкретни разчети колко точно ще струва поетапното изтегляне на контингента ни.

Около 300 – 400 резервисти се планира да бъдат набрани тази година от военното ведомство. Този процес ще започне в края на 2012 или в началото на следващата година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Пожелания за Гергьовден
Пожелания за Гергьовден

Всеки познава поне един човек с името Георги или Гергана, които празнуват имен ден на 6 май - ето кои са най-хубавите пожелания за Гергьовден. Най-хубавите...