Половината допълнителни пари за средното образование отиват за обезщетения

2432
Половината допълнителни пари за средното образование отиват за обезщетения
Снимка: Getty Images/Guliver

50% от средствата за средното образование, които се дават допълнително т.е. извън делегираните бюджети, ще отидат за обезщетения на съкратени или пенсионирани учители. Става въпрос за общо 22 млн. лева, което е с 5 млн. лева повече от миналата година. Това е една от основите при 9-те национални програми с общ бюджет от 50,4 млн. лева, чиито проекти МОН пусна за обществено обсъждане.

Парите за обезщетения на пенсионирани или съкратени учители, както и на преподаватели от закрити и преобразувани училища се дават по един от трите модула на програма "Оптимизация на училищната мрежа". Традиционно бюджетът ѝ е в пъти по-голям от този на останалите, освен това с всяка година той расте. Причината е, че поради натрупването на отпуски изплащането на обезщетения при освобождаване, напускане или пенсиониране на учители се оказва сериозно перо в делегираните бюджети на учебните заведения. Затова ежегодно МОН попълва тези дупки, тъй като те са нерегулярен разход и не могат да се планират в текущата издръжка на училището, пише в. "Сега".

Проф. Пламен Павлов: Учебните програми преди 9 септември са по-модерни от сегашните

„История славянобългарска” е подходяща за всяка възраст. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” проф. Пламен Па...

През 2013 г. обезщетения са получили 4074 педагогически и 1385 непедагогически кадри, докато през 2014 г. бройката им се увеличава с 512 за учителите и със 198 за непедагогическия персонал. За 2015 г. пък бе планирано да се обезщетят 4600 преподаватели и 1900 други служители. За тази година обаче, въпреки че сумата скача от 17 на 22 млн. лв., прогнозният брой на хората, които ще получат обезщетения, е по-малък - 4000 педагогически кадри и 2000 непедагогически. От МОН обясниха, че допълнителните средства за този модул на практика ще покрият 100% дължимите обезщетения на детските градини, които досега се покриваха само 50%. Бюджетите на другите два модула от програмата са както и досега - 1.9 млн. лв. за закриване и преобразуване на школа и 900 хил. лв. за оптимизация на професионалните училища.

За първи път в програмата "Информационни и комуникационни технологии", чийто бюджет остава 7,5 млн. лв., ще бъдат включени и детските градини. Планира се в 30% от яслите и детските градини да бъдат внедрени модерни технологии в образователния процес, а 10% от кадрите да бъдат обучени да ги прилагат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование