При скандал в УНСС - подал сигнал за нередност студент може да получи наказание

6237
При скандал в УНСС - подал сигнал за нередност студент може да получи наказание

Невероятно, но факт - второкурсникът Кезим Медев, който сигнализира срещу изпитна практика на своя преподавател проф. д-р Соня Докова, се оказва виновен според УНСС - за уронване на престиж. Университетът най-вероятно ще накаже Медев с последно предупреждение за изключване, по предложение на разследващата комисия, но решението зависи от ректора. Самата Докова пък е поискала прекратяване на трудовите си правоотношения и по информация на Нова телевизия оставката е приета.

За какво става въпрос - според сигнала на Медев, разпространен първо във Facebook, Докова пишела тройки на свои студенти, които се откажат да полагат писмен изпит при нея. За сметка на това положили изпита студенти получават двойки. Ето какво се е случило според студентите:

Мая Манолова ще открие новата академична година в УНСС

Омбудсманът Мая Манолова ще открие новата академична 2016/2017 година в Университета за национално и световно стопанство. Церемонията щ...

"Преподавателката Соня Докова закъсня с 30 минути. След като зададе темите, обяви, че хората, които искат да получат "среден 3", могат да си оставят празните листове и да получат тази оценка", разказа пред Нова тв студентката Ангелина Георгиева. Над 80% от явилите се на изпита решили да напуснат залата и да си подсигурят вземането на изпита.

Въпреки примамливата оферта, Кезим останал в залата, за да провери знанията си, а и защото не бил съгласен с необичайната практика. "Продължихме да пишем и след още 10 минути преподавателката отправя предложение хората, които искат четворка, да направят вече познатата процедура с оставянето на работата пред нея с книжката и да напуснат", споделя той. След тази оферта в залата остават петима студенти, един от които - Кезим. "Двама от тях бяха отстранени, защото си казаха нещо, преподавателката прецени, че това е предпоставка за преписване, и им каза: "Ако искате тройки, по-добре излезте". И те приеха", казва Кезим. След десетина минути всички излезли студенти вече имали нанесени оценки в книжките. Останалите в изпитната зала до края на препитването обаче получили двойки. Самият Кезим също - с обяснението, че в работата си, която е писана един час, е "разтягал локуми".

Студентът, който е и част от Студентския съвет, опитал да подаде жалба до ръководителя на катедрата "Регионално развитие", който обаче е самата Соня Докова. Затова заедно с колеги той написал писмо до ректора на университета с искане преподавателката да бъде уволнена дисциплинарно. Зам.-ректорът на УНСС Миланка Славова коментира за в. "Сега", че са направили вътрешна проверка по случая, която установила нарушения и на професорката, и на студента, сигнализирал за порочната практика. Проф. Соня Докова е погазила правилника на ВУЗ-а и не е дала достатъчно време на студентите си за изпит, т.е. не е била обективна. Студентът пък не е спазил реда за оплакване, според който е трябвало още на 9 юни да подаде жалба, а не чак на 12-и, когато вече е бил огласил случката във Facebook (9-и е петък, а 12-и е първият работен ден след уикенда). Комисията по проверката е предложила на ректора и двамата да бъдат наказани. Санкция за проф. Докова реално няма да може да се наложи, защото самата тя е подала заявление за прекратяване на трудовите правоотношения. Кезим обаче най-вероятно ще бъде наказан с последно предупреждение за изключване, защото с действията си е уронил името и авторитета на университета.

Никой от вуза не намери за необходимо да коментира поведението на другите студенти в залата. Само една студентка призна, че се срамува от това.

УНСС обяви два дни предварително второто класиране

УНСС обяви два дни предварително второто класиране, съобщиха от пресцентъра на Университета за национално и световно стопанство. Резулт...

Пред в. "Сега" шефът на Съвета на ректорите проф. Любен Тотев коментира, че не е получавал сигнали за подобни уронващи престижа на висшето образование практики. Въпреки това смята да постави темата на следващото заседание на Съвета на ректорите в петък (16 юни). Ще бъдат дискутирани последните три случая, които нашумяха - проф. Николай Колев от НСА, поканил адреналинка от "Господари на ефира" да я изпитва в хотел, арестуваните за корупция професори от Университета по хранителни технологии в Пловдив и въпросния казус в УНСС. Проф. Тотев коментира, че ще предложи на колегите си ректори да променят правилниците в посока въвеждане на по-строги мерки при подобни злоупотреби. Според него в подобни случаи трябва да се действа незабавно с отстраняване на превишилите правата си.

За капак се оказа, че довечера - към 19:30 часа, ще има протест на студенти в подкрепа на Соня Докова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com