Проблемите на учителите в „Столипиново“: Образователният министър с изненадващо посещение

1605
Проблемите на учителите в „Столипиново“: Образователният министър с изненадващо посещение
Снимка: МОН

Индивидуален подход към различните образователни институции и адаптиране на учебните програми към интересите на учениците. Това бяха част от акцентите в срещата на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков с учителите от СУ “Найден Геров” в Пловдив. 

Честен и открит разговор

Посещението му бе без предварителна подготовка и целеше личен разговор с преподавателите, за да представят проблемите, които срещат в работата си, и предложенията им за промени.

ОЩЕ: Повече практически умения и по-малко наизустяване: Новите промени в образованието

“Избрах да дойда тук без да уведомявам никого предварително, за да имаме максимално честен и открит разговор. Защото Вашето училище не трябва да се превръща в пример за порицание, а за началото на истинска промяна в системата за обхват”, обясни министър Цоков. По думите му учителите могат да разчитат на всякаква подкрепа, но е много важно да се елиминира формализма и да се взимат повече мерки за задържане на децата в училище.

Трудностите

Учителите обясниха, че много от децата срещат трудности с българския език и е добре да имат възможност да адаптират учебните програми към техните нужди. Те проявяват и интереси към спорта и творчеството, но материалната база не е достатъчно добре развита. Училището има и своите добри примери - една от възпитаничките днес е дипломиран учител, няколко деца свирят на пиано, а училищният футболен отбор е сред най-добрите в областта.

След тревожните сигнали от началото на годината днес училището е сред най-стриктно следващите правилата и отразяващи отсъствията. Най-вероятно така ще се намали броя на учениците с няколко паралелки, но това е подходът, който ще се следва във всички училища в подобни райони. “Проверките, които започнахме в “Найден Геров”, ще продължат във всички училища, защото това е верният път. Заедно с това обаче трябва да променяме и адаптираме системата, за да спрат учителите да се чувстват изоставени в целия процес”, каза още проф. Цоков.

ОЩЕ: Увеличават със 7% средствата за децата със СОП през 2024 г.

Той подчерта, че трябва и да се предлагат повече възможности за професионална подготовка на децата. Учителите споделиха, че децата имат интерес към фризьорство, но по административни причини не са успели да разкрият подобна паралелка. “Трябва да работим и за застъпване на дуалното обучение и да даваме на тези деца професионална подготовка, към която имат интерес и в която могат да се реализират”, подчерта проф. Цоков.

Министърът посети двете сгради на СУ “Найден Геров”, както и НУ “Кирил Нектариев”. Двете училища се намират в квартал „Столипиново“ и обучават само деца от уязвими групи.

Преди няколко седмици учителите от СУ “Найден Геров” изпратиха отворено писмо до медиите, че се чувстват изоставени и не срещат подкрепа от другите институции по Механизма за обхват и контрол, който цели връщане и задържане на децата в училище. По тази причина днес министър Цоков се отзова на поканата за личен разговор за проблемите, които срещат те в ежедневната си работа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com