Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първолаците и петокласниците остават без нови учебници?

20 януари 2016, 13:00 часа • 5090 прочитания

Асоциация "Българска книга" ще внесе в понеделник, 25 януари, жалба срещу заповедта на образователния министър Тодор Танев за оценяване и одобряване на проектите на учебници за първи и пети клас, съобщиха за Actualno.com от организацията.

Проблемът е в това, че поради недостигащото време проектите за учебници няма да бъдат разглеждани по едно и също време и от еднакви оценители, което поставя под въпрос равните условия и оценката на конкуриращите се. До 9 август, срокът в който трябва да бъдат представени всички проекти за новите учебници, помагалата ще бъдат разглеждани в движение, за да може да се пристъпи веднага към оценяването им от самите учители и евентуално до разпространението им.

По-рано от издателство "Просвета" предложиха да се публикуват програмите за всички класове, защото по думите му е невъзможно да се напише качествен учебник за 5-и клас, ако не се знае какво ще учи ученикът в 3-ти и 4-ти клас, напомнят от в. "Сега". От МОН обещаха до средата на януари т.г. да представят промените за трите класа, но това още не се е случило.

На 8 януари стана ясно, че в случай, че новите учебници не са готови в срок, децата ще започнат учебната година със старите. Има обаче един по-особен случай - с учебника по история за пети клас. "По история може да бъде взет като мостра учебникът, който е за седми клас, който ще бъде използван, но в съкратени форми. Да не се плашат родителите, няма цялото съдържание за седми клас", заяви тогава Танев.

В началото на ноември миналата година от Асоциацията на българската книга (АБК) излязоха с призив към образователното министерство да отпадне и да не се организират процедури за оценяване на проекти за учебници за I – V клас, които ще се ползват за учебната 2016-2017 година.

Според Закона за предучилищното и училищното образование (параграф 58, ал.1) срокът за внасяне на такива проекти е седем месеца. От АБК обаче предупреждават, че резултатът от въвеждането на неизпълними срокове за създаване и оценяване на учебни комплекти ще бъде с ниско качество. На всичкото отгоре, според оценка на АБК, тиражиране на нови учебници би струвало още 6 млн. лева, тъй като МОН вече е платило за тираж за учебници за V-ти клас, а нов/и одобрен/и проект/и ще значи/ат нов тираж. Всъщност МОН плаща за тиражи за учебници за тригодишен период и 2016-2017 учебна година е последната от сегашния период. Припомняме, че МОН вече обяви нови програми за обучение точно за I до V клас. По история например има разместване на материал – в V-ти клас ще се учи само антична история, а чак от гимназията се изучава задълбочено българската. Въпреки това, с античната история ще се учат и събития, случвали се по българските земи. По литература пък влиза нов жанр – отговор на житейски въпрос.

Тогава Actualno.com разговаря с г-н Веселин Тодоров от АБК, който беше категоричен, че ако евентуално тези нови програми станат реалност за следващата учебна година, то учебници по тях ще има най-рано след първия срок!

"Провеждането на процедурата в стресова ситуация за комисиите, учителите и организаторите на процеса няма да даде възможност да се оценят по достойнство всички аспекти на проектите за учебници. Не на последно място се дава възможност за прокарване на интересите на някои автори и издатели, използвали служебна информация, да се подготвят предварително и по този начин ще се наруши въведената от закона идея за прозрачност и равнопоставеност", казват още от АБК.

АБК предупреждава и, че за осигуряване на учебниците и учебните комплекти в училищната система за началото на учебната година са необходими минимум три месеца за избор, събиране на заявки, производство и доставяне. Това също трябва да се има предвид при изготвянето на графика на дейностите, казват от Асоциацията. Освен темата с оценката на нови проекти за учебници, АБК иска и да се занижи критерият кой проект за учебник или учебен комплект да може да се пусне за печат. Сега, за да бъде одобрен даден проект, трябва поне 50% от от общия брой на оценките на оценяващите учители да е „приложим“.

АБК предлага процентът да стане 25 на сто, защото при сегашният критерий имало риск да не бъде одобрен нито един проект. Отделно Асоциацията предлага социалните партньори да нямат думата по базата с данни за оценилите.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес