Ректорът на Минно-геоложкият университет се обяви срещу сливането на висши училища

3643
Ректорът на Минно-геоложкият университет се обяви срещу сливането на висши училища
Снимка: МГУ

"Подготвяното окрупняване на университети е в противоречие със заложената в Стратегията за развитие на висшето образование идея, че обединяването на висши училища ще става единствено на доброволен принцип, чрез създаване на консорциуми за висше образование, без загуба на тяхната правосубектност." Това се казва в становище на проф. д-р инж. Ивайло Копрев – ректор на Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“, изпратено до медиите.

Според проф. Копрев "не е възможно предвижданите образователни промени да доведат до повишаване нивото на висшето образование. Намаляването на „количеството“ на университетите няма да доведе до повишаване на „качеството“. Напротив - то ще се влоши от механичното сливане на университети. Качеството на висшето образование е функция от компетенциите на академичния състав в съответния университет."

Министър Денков: Извънкласните дейности ще намалят агресията в училище

Извънкласните дейности и занимания ще намалят агресията и насилието в училище. Това каза министърът на образованието и науката акад. Ни...

"В това отношение обучението в МГУ е гарантирано и международно признато. Потвърждава го и класацията на Станфордския университет (САЩ), в която преподаватели от МГУ за втора поредна година са сред престижните два процента топ учени в света с най-голям принос в развитието на съвременната наука. МГУ „Св. Иван Рилски“ е институцията, олицетворяваща връзката между образование, наука и бизнес. Заличаването на подобен университет, чрез предвижданото преструктуриране на висшето образование ще доведе до загуба на идентичност. Университетът е разпознаваем с името си в целия свят и включването му в нова мегаструктура би довело до рязко намаляване на бъдещите български и чуждестранни кандидат-студенти и докторанти, което означава за България в бъдеще зависимост от внос на специалисти от чужбина. Това означава зависимост от чужди кадри на основополагаща за България индустрия.", се казва още в становището. 

Според ректора предложението за сливане на висши учебни заведения е "удар не само срещу МГУ, но и срещу минерално-суровинния и енергиен отрасъл, срещу възможността за бъдещо развитие на България и в края на краищата - срещу националната ни сигурност. Няма как да има такава сигурност без използване на собствените суровини и възможности от български специалисти."

Академичният съвет на МГУ „Св. Иван Рилски“ категорично не приема преструктуриране на висши училища в Република България под формата на административно сливане на университети.

Според проф. Копрев правилният подход е използване на различни форми на сдружаване, чрез сключване на договори за партньорство при което университетите запазват своята юридическа самостоятелност.

Субсидират следването на студенти, които имат договор с работодател

Министерството на образованието и науката (МОН) публикува регистър на специалностите, за които държавата заплаща изцяло или частично ра...

"Разчитам, че уважението към образователните традиции в минерално-суровинния и енергиен отрасъл и здравият разум ще надделеят и няма да се допусне да бъде заличено лицето на минно-геоложкото образование в България, което съществува успешно вече близо 70 години.", се казва още в съобщението. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com