Родители искат отсъствия да се извиняват не само с медицинска бележка

1879
Родители искат отсъствия да се извиняват не само с медицинска бележка
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Близо 5500 подписа до момента е събрала петицията, с която родители настояват медицинската бележка да не е единственият документ за удостоверяване на отсъствия от училище, ако детето има здравословно неразположение. Това е една от злободневните теми, които съпътстват началото на тази учебна година, редом с въвеждането на електронната бележка, която лекарите вече издават на учениците при отсъствия.

Пред БНР авторът на петицията Ирина Манушева уточни, че подписката не е срещу дигитализацията и електронните бележки. Въвеждането на е-бележките беше само повод, добави тя. По думите й проблемът е дългогодишен.  

ОЩЕ: Проф. Галин Цоков каза колко ще струва е-бележката

"У нас има една изключително стриктна и формална политика спрямо отсъствията на децата. За всяко отсъствие - и преди, и сега, се изисква медицинска бележка. При най-лекото неразположение, което не изисква преглед от лекар, се налага родителите да отделят значително време, за да заведат детето, за да може лекарят да удостовери, че детето има нужда от един или няколко дни почивка у дома. В същото време всички болни деца имат нужда от вниманието на лекаря. Лекарите са претоварени, особено тези, които работят с деца", обясни тя.

"Злоупотреби има винаги", подчерта Манушева и допълни, че системата в момента не ги предотвратява. Според нея затягането на формалните правила обикновено води до затруднения на съвестните хора.

По думите й предстоят важните разговори по темата с отговорните институции.

Според личния лекар от Варна д-р Николай Христов предложението звучи мъдро. "Наистина сме претоварени. Наистина няма никакъв медицински смисъл за дребни отсъствия и дребни неразположения да се ходи специално на лекар. Няма никакъв медицински смисъл да се смесват здрави и болни деца. Няма никакъв медицински смисъл да се губи от нашето ценно време, което ние можем да отдадем за диспансерно наблюдение и профилактика на нашите пациенти", каза медикът.

ОЩЕ: Електронната медицинска бележка за учениците става задължителна от 1 октомври

По думите му при леки неразположения родителите могат да се справят и сами. "Тук никой не говори за пари. Трябват 5 реда промени в наредби, двете министерства да седнат, докато си пият кафето, да се разберат, да се стиковат нещата и дотам. Пари не трябват за това, трябва административен капацитет".

Д-р Христов коментира и въпроса с електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабетноболни. "В търговията с лекарства отдавна в България се случват интересни неща, случват се основно на тъмно, ние не знаем какво става там. Обикновено разговорът е на ниво търговия на едро. Говори се за реекспорт, за незаконен реекспорт, за проблеми със системата за верификация на лекарства, министерството се опитва да въведе някакъв ред този път в търговията на дребно и започнаха проблемите".

Той напомни гратиния период и заяви категорично, че общопрактикуващите лекари отдавна са готови за това. При нас проблем няма, категоричен е докторът.

"Явно много неща се случват на тъмно в търговията с лекарства, включително на дребно в аптеките, и опитът да бъде хвърлена светлина върху тези събития явно предизвика силно негативни реакции от засегнатата страна", изказа мнението си той.

Пресечни точки винаги могат да бъдат намерени, смята д-р Христов. По думите му трябва да се спазват законите и наредбите, което явно досега не е правено. Сега електронизацията изкарва нещата на бял свят, тя е без алтернатива, отбеляза той и изрази надежда министърът да издържи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com