Родители подсказват по време на контролни от вкъщи. Учителите притеснени

3571
Родители подсказват по време на контролни от вкъщи. Учителите притеснени
Снимка: Getty Images/Guliver

Едва 20% от родителите смятат, че децата им са показали по-висока мотивация към процеса на учене от разстояние в сравнение с присъственото обучение. В същото време за 84% от учителите е било необходимо повече време за подготовка на уроците онлайн. Това показват данните от национално проучване на Института за изследвания на образованието за въздействието на дистанционното обучение в електронна среда, цитирано от вестник „Труд“.

Министърът на образованието Красимир Вълчев и училищните синдикати анализират дистанционното обучение, заради нарасналите случаи на коронавирус в цялата страна. Стана ясно, че след 11-ти ноември, когато изтича националното решение за временно преминаване на онлайн обучението, то ще продължи локално само в някои области, а гимназиите в "червените зони" трябва да продължат дистанционно.

Дистанционно обучение в настоящата му форма изглежда води до големи проблеми за децата

От 29 октомври започна дистанционно обучение за гимназистите от цялата страна. Какво наложи точно тази група ученици да премине на този...

Анализът на Института за изследвания на образованието показва, че 2/3 от учениците (66%) смятат, че са прекарвали прекалено дълго време пред екрана на електронното им устройство. Достъпът на учениците до електронни платформи и Интернет е друг сериозен проблем за 39% от родителите.

Родителите с ученици в началните класове, от първи до пети, са най-скептични относно мотивацията на децата им по време на ученето от разстояние. Всеки втори учител признава, че голяма част от учениците изпитват затруднения с ученето.

На въпроса „Какво ви затрудняваше най-много при оценяването на работата на учениците в условията на обучение от разстояние?” учителите масово посочват отговори от типа на: „Учителят не може да бъде сигурен, че всички ученици работят самостоятелно, а не преписват”; „Това са най-нереалните оценки, защото не отразяват реалните знания на учениците, а по-скоро знанията на родителите”.

"Общо 4 664 са учителите с намалена трудоспособност на база на решения на ТЕЛК и НЕЛК, което прави 0,3% от общия брой на всички преподаватели – над 90 000 в средното образование," това заяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева пред вестник „Труд” и предложи намаляване на норматива на учителите в тази рискова група чрез освобождаването им от дежурства по коридорите между часовете, което могат да правят и учениците от по-високите класове.

Образователният министър е под карантина, не се мисли за масово дистанционно обучение

Образователният министър Красимир Вълчев е карантиниран за 10 дни. Причината – среща с потвърдено болен. Може би утре ще ми излез...

"Искаме проследяване на здравословното им състояние всеки ден по три пъти от медицинските специалисти в училището и детските градини, както и възможност тези преподаватели да си взимат платена и неплатена отпуска и те да бъдат заместени от преподаватели от банките кадри по места, които вече сме създали. Около 360 са учителите със симптоми на COVID-19, а 15 са на лечение в болница към момента. Ако за гимназиалните ученици от 10-11 клас няма толкова голям проблем с дистанционното обучение, то при учениците от 1 до 4 клас трябва да изкараме поне един срок присъствено такова. От Синдиката на българските учители ще искаме решаване на тези важни въпроси", допълни още Такева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Безплатни упражнения и правила по БЕЛ за зрелостниците: Ето къде

За явяване на матура за поправка ще се плаща такса

За първи път: Откриват филиал на български университет зад граница

Наша ученичка с публикация в най-авторитетния форум за изкуствен интелект

Перспективи и възможности в IT сектора – интервю с Валентин Змийчаров

Директор на столично школо: Училището има основната цел да подготвя добри и щастливи хора

Ясно е каква ще е държавната гаранция при кредитите за студенти и докторанти

Кабинетът отпусна милиони за модернизиране на университетските библиотеки

След данните за фалшиви дипломи: Прокуратурата откри престъпления в ЮЗУ

Галин Цоков: Средствата за образование дават резултати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование